Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 10:15
Reklama BMM
Reklama

Karpatka pani Magdy

Magdalena Matysiak z Chwalibożyc. przesłała przepis na udaną, choć już zapomnianą karpatkę
Podziel się
Oceń

Składniki na ciasto (2 placki)

  • szklanka wody * 125 g margaryny
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek  

Wykonanie ciasta

Margarynę rozpuścić w wodzie na wolnym ogniu, dodać mąkę i cały czas mieszać aby składniki  dokładnie się połączyły. Wystudzić masę i do zimnej wbijać po jednym jajku, bez przerwy miksując na najwyższych obrotach. Powinno powstać gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Wykładamy ciasto wykładamy na blachy, o wymiarach 32 x 23 cm, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Pamiętajmy aby wcześniej włączyć piekarnik i nagrzać do 220-230 stopni. Włączamy tylko dolną grzałkę, bez termobiegu. Najpierw wstawiamy ciasto na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia możemy włączyć dolną grzałkę z termoobiegiem, jeżeli chcemy mieć bardziej chrupkie ciasto. I tak pieczemy dwa ciasta, w ten sam sposób.

Krem

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru (jeżeli budyń jest bez cukru)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 500 ml mleka

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w mniejszej ilości mleka. Dokładnie ostudzić. Następnie utrzeć margarynę do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Tak gotowy krem możemy wstawić chwilę do lodówki, aby stężał. Następnie wykładamy krem na ciasto i przykrywamy drugim. Dla lepszego efektu można posypać cukrem pudrem.  

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78.  Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.  


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: RodzicTreść komentarza: Bo oni chodzą do szkoły , żeby się uczyć a w Sobieskim ciągle trwają zabawy . Zgodnie z powiedzeniem " nie matura a chęć szczera zrobią z ciebie oficera " .Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:29Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: "Rzeczą, która budzi zastrzeżenia (...) jest forma nagłośnienia (...). (...) było niezbędne minimum w postaci wzmianki w BIP, stronie internetowej (...), a nawet w gazecie - ale wydaj mi się, że (...) powinno to być znacznie bardziej nagłośnione. Tymczasem zrobiono (...), niezbędne minimum." Dawno już nikt nie wskazał tak dobitnie na nikłą rolę gazety w podawaniu informacji, jej zasięgu i oddziaływania, jak zrobił to "lokalny działacz społeczny, ekolog dla którego bardzo istotna jest ochrona środowiska naturalnego". Pierwszy tego imienia... (a zbieżność danych oraz podobieństwo osoby na zdjęciu z czynnym politykiem KO może być jedynie "przypadkowa..."). Dlaczego inni lokalni politycy (zajmujący się hobbistycznie ekologią), nie dostąpili zaszczytu skomentowania - nie wiadomo. Kabaret w czystej postaci.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: ten pseudo burmistrz nadaję się tylko na zdjęcia i cieszyć tą japę bo tylko to dobrze mu wychodzi.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 08:58Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: To miasto nie ma gospodarza, jakby miał odrobinę honoru to podałby się do dymisji i oddał pobrane wynagrodzenie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 07:47Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Składam należne gratulacje! Dodam, że Rowerem przez Jelcz w ubiegłym roku doceniło talent Wojtka Ganczarka organizując odsłonięcie jego gwiazdy w dębińskiej alei. Gratuluję również rodzicom, którzy wychowali tak zdolnego człowieka! Oboje, przez długie lata związani są ze szkolnictwem. A my? cóż, pozostaje nam cieszyć się, że Wojtek Ganczarek w tak piękny sposób rozsławia nasze miasto!Data dodania komentarza: 5.12.2025, 06:31Źródło komentarza: Wojciech Ganczarek z Grand Prix Festiwalu HumanDOCAutor komentarza: MelomanTreść komentarza: Prawdziwa uczta dla miłośnika muzyki barokowej , wspanialeData dodania komentarza: 5.12.2025, 04:23Źródło komentarza: Wyjątkowy koncert w Sali Rycerskiej
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama