Tym, którzy nie mają czasu, czekać na działanie drożdży, polecamy przepis, nazwany roboczo " Dziesięć na dziesięć". Nie ma łatwiejszej receptury!
Składniki:
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek masła lub margaryny "Palma" (jedna kostka)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- kilka lasek rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar pokroić w centymetrowe plastry, posypać cukrem, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, na gładką masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz stopiony i wystudzony tłuszcz. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać białka do wyrobionej masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie używać miksera, żeby białka nie opadły). Masę wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Wierzch posypać cukrem pudrem.
***
Czekamy na Wasze przepisy na potrawy z rabarbarem! Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława. Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze