Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 12 maja 2024 12:19
Reklama BMM
Reklama
Reklama
News will be here

Słodki biznes

Najsłodsze święto w roku, czyli "Tłusty Czwartek"

Piskorzów Z wizytą w cukierni

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni. Tylko wtedy można bezkarnie pochłonąć miliony kalorii w imię tradycji. Chociaż zjadamy wówczas mnóstwo różnych słodkości, takich jak faworki czy oponki, to najważniejszym symbolem święta pozostaje pączek. W "`Tłusty Czwartek" wszyscy szturmują sklepy i cukiernie, żeby zakupić te małe przysmaki, ale jak one powstają? Opowiedział o tym Waldemar Miśko, właściciel rodzinnej cukierni "Waldi" z Piskorzowa.

Co stanowi o jakości pączków i jak przebiega ich produkcja?

- Tajemnica dobrego pączka tkwi w cieście. To ono jest najważniejsze. Ciasto drożdżowe, po przygotowaniu musi odpocząć ok. dwóch godzin. Następnie jest "przerabiane" i ponownie odkładane do podrośnięcia. Potem formuje się je w pączkowe kule, które poddawane są "garowaniu", wtedy podwajają swoją objętość. Smaży się je w specjalnej fryturze, w odpowiednio gorącym tłuszczu. Zaraz po usmażeniu, jeszcze gorące, są nadziewane za pomocą szprycownicy i lukrowane. Zawijanie nadzienia w surowe ciasto to już zanikająca sztuka, bowiem jest to trudne i czasochłonne. W naszej cukierni pączki robimy tradycyjnymi metodami. Nie dodajemy sztucznych komponentów, ciasto rośnie na naturalnym rozczynie. To wszystko sprawia, że są smaczniejsze niż produkowane przemysłowo, mechanicznie. Pączek produkowany mechanicznie nigdy nie będzie tak dobry, jak dopieszczony ręką cukiernika.

Rodzajów pączków jest mnóstwo, nadziewa się je wszystkim co dobre i słodkie.  Każdy może znaleźć coś dla siebie, ale które są najchętniej kupowane?

- Dziś można kupić pączki nadziewane wieloma rodzajami farszu: serem, czekoladą czy ajerkoniakiem, jednak wciąż najpopularniejsze te z marmoladą i różą. My się tego trzymamy. Ponadto robimy pączki z budyniem, hiszpańskie oraz zawijańce bez nadzienia. Mamy w ofercie również minipączki, które są szczególnie lubiane przez dzieci.

W "Tłusty Czwartek" każdy chce zjeść chociaż jednego pączka. Zapotrzebowanie jest  ogromne. Cukiernicy mają ręce pełne roboty.

- Tak. Pączki cieszą się wzięciem przez cały rok. Jednak w "Tłusty Czwartek" ich konsumpcja wzrasta o kilkaset procent. Robimy wtedy o wiele więcej pączków, tysiące zamiast setek. To jedyny dzień, kiedy zarabia się naprawdę duże pieniądze. Takie prawdziwe cukiernicze żniwa. Żeby sprostać popytowi, w środę przed "Tłustym Czwartkiem" zaczynamy pracę wcześniej niż zwykle.
Najważniejszy jest smak, konsumenci chcą przede wszystkim dobrych pączków. Właśnie jakością mniejsze cukiernie wygrywają z wielkimi sklepami, oferującymi niższe ceny, ale co za tym idzie - czasem gorszą jakość. Dobrego pączka można poznać miedzy innymi po jasnej obrączce w jego obwodzie.

Waldemar Miśko

***

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i skąd dotarły pączki do Polski. Znawcy tematu uważają, że prawdopodobnie przywędrowały z Bliskiego Wschodu, albo z Włoch. Wiadomo natomiast z różnych źródeł, że w słodkiej postaci zaczęto je przygotowywać dopiero w XVI wieku. Wzmianki o pączkach znajdujemy już w Biblii Gdańskiej z 1632 roku i Biblii Leopolity z XVI wieku. Wspominał o nich również Mikołaj Rej oraz w XVIII w. pamiętnikarz i historyk Jędrzej Kitowicz. W swoim "Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III" przedstawił, jak zmieniła się postać pączka z twardego knedla, nadziewanego mięsem w okrągły, słodki i puszysty przysmak. Na początku bowiem pączki lepiono z ciasta chlebowego, a faszerowano właśnie mięsem czy słoniną. Taka potrawa była wyjątkowo "bogata", mięso wówczas jedzono rzadko, a ciastko, nadziewane nim, było symbolem obfitości. Stąd prawdopodobnie wziął się przesąd, że każdemu, kto nie zje tego dnia chociaż jednego pączka, przez cały rok będzie towarzyszył pech. Dawniej kilka pączków nadziewano migdałem lub orzechem włoskim, a ten, kto na niego trafił, mógł liczyć na szczególne szczęście.

Tradycji Tłustego Czwartku można się doszukać już w starożytności, kiedy hucznie świętowano koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. W kulturze chrześcijańskiej ten dzień jest symbolicznym końcem karnawału i ostatnim dniem przed Wielkim Postem, w którym można sobie pofolgować przy stole. Dawniej zwano go także mięsopustem, gdyż po nim mięso na długo opuszczało jadłospis.

Pączki znane są na całym świecie i mają przeróżne nazwy i formy. Wszystkie łączy jedno – są pyszne!

Tekst Natalia Żygadło


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama