Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 21 lipca 2025 21:59
Reklama
Reklama https://www.mario-web.pl/?fbclid=IwY2xjawKmdmpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoU1Vyd1F2VmVBTEJTZXZIAR4R7OQoIiStikie9PkVq_jed6ugpLqCXRABOmzOXsgh5-xjWxRaek2puL_0KA_aem_vRRkult5-xnxh4novgQbiw

Słodki biznes

Najsłodsze święto w roku, czyli "Tłusty Czwartek"
Reklama
Podziel się
Oceń

Piskorzów Z wizytą w cukierni

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni. Tylko wtedy można bezkarnie pochłonąć miliony kalorii w imię tradycji. Chociaż zjadamy wówczas mnóstwo różnych słodkości, takich jak faworki czy oponki, to najważniejszym symbolem święta pozostaje pączek. W "`Tłusty Czwartek" wszyscy szturmują sklepy i cukiernie, żeby zakupić te małe przysmaki, ale jak one powstają? Opowiedział o tym Waldemar Miśko, właściciel rodzinnej cukierni "Waldi" z Piskorzowa.

Co stanowi o jakości pączków i jak przebiega ich produkcja?

- Tajemnica dobrego pączka tkwi w cieście. To ono jest najważniejsze. Ciasto drożdżowe, po przygotowaniu musi odpocząć ok. dwóch godzin. Następnie jest "przerabiane" i ponownie odkładane do podrośnięcia. Potem formuje się je w pączkowe kule, które poddawane są "garowaniu", wtedy podwajają swoją objętość. Smaży się je w specjalnej fryturze, w odpowiednio gorącym tłuszczu. Zaraz po usmażeniu, jeszcze gorące, są nadziewane za pomocą szprycownicy i lukrowane. Zawijanie nadzienia w surowe ciasto to już zanikająca sztuka, bowiem jest to trudne i czasochłonne. W naszej cukierni pączki robimy tradycyjnymi metodami. Nie dodajemy sztucznych komponentów, ciasto rośnie na naturalnym rozczynie. To wszystko sprawia, że są smaczniejsze niż produkowane przemysłowo, mechanicznie. Pączek produkowany mechanicznie nigdy nie będzie tak dobry, jak dopieszczony ręką cukiernika.

Rodzajów pączków jest mnóstwo, nadziewa się je wszystkim co dobre i słodkie.  Każdy może znaleźć coś dla siebie, ale które są najchętniej kupowane?

- Dziś można kupić pączki nadziewane wieloma rodzajami farszu: serem, czekoladą czy ajerkoniakiem, jednak wciąż najpopularniejsze te z marmoladą i różą. My się tego trzymamy. Ponadto robimy pączki z budyniem, hiszpańskie oraz zawijańce bez nadzienia. Mamy w ofercie również minipączki, które są szczególnie lubiane przez dzieci.

W "Tłusty Czwartek" każdy chce zjeść chociaż jednego pączka. Zapotrzebowanie jest  ogromne. Cukiernicy mają ręce pełne roboty.

- Tak. Pączki cieszą się wzięciem przez cały rok. Jednak w "Tłusty Czwartek" ich konsumpcja wzrasta o kilkaset procent. Robimy wtedy o wiele więcej pączków, tysiące zamiast setek. To jedyny dzień, kiedy zarabia się naprawdę duże pieniądze. Takie prawdziwe cukiernicze żniwa. Żeby sprostać popytowi, w środę przed "Tłustym Czwartkiem" zaczynamy pracę wcześniej niż zwykle.
Najważniejszy jest smak, konsumenci chcą przede wszystkim dobrych pączków. Właśnie jakością mniejsze cukiernie wygrywają z wielkimi sklepami, oferującymi niższe ceny, ale co za tym idzie - czasem gorszą jakość. Dobrego pączka można poznać miedzy innymi po jasnej obrączce w jego obwodzie.

Reklama

Waldemar Miśko

***

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i skąd dotarły pączki do Polski. Znawcy tematu uważają, że prawdopodobnie przywędrowały z Bliskiego Wschodu, albo z Włoch. Wiadomo natomiast z różnych źródeł, że w słodkiej postaci zaczęto je przygotowywać dopiero w XVI wieku. Wzmianki o pączkach znajdujemy już w Biblii Gdańskiej z 1632 roku i Biblii Leopolity z XVI wieku. Wspominał o nich również Mikołaj Rej oraz w XVIII w. pamiętnikarz i historyk Jędrzej Kitowicz. W swoim "Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III" przedstawił, jak zmieniła się postać pączka z twardego knedla, nadziewanego mięsem w okrągły, słodki i puszysty przysmak. Na początku bowiem pączki lepiono z ciasta chlebowego, a faszerowano właśnie mięsem czy słoniną. Taka potrawa była wyjątkowo "bogata", mięso wówczas jedzono rzadko, a ciastko, nadziewane nim, było symbolem obfitości. Stąd prawdopodobnie wziął się przesąd, że każdemu, kto nie zje tego dnia chociaż jednego pączka, przez cały rok będzie towarzyszył pech. Dawniej kilka pączków nadziewano migdałem lub orzechem włoskim, a ten, kto na niego trafił, mógł liczyć na szczególne szczęście.

Tradycji Tłustego Czwartku można się doszukać już w starożytności, kiedy hucznie świętowano koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. W kulturze chrześcijańskiej ten dzień jest symbolicznym końcem karnawału i ostatnim dniem przed Wielkim Postem, w którym można sobie pofolgować przy stole. Dawniej zwano go także mięsopustem, gdyż po nim mięso na długo opuszczało jadłospis.

Pączki znane są na całym świecie i mają przeróżne nazwy i formy. Wszystkie łączy jedno – są pyszne!

Tekst Natalia Żygadło


Napisz komentarz

Komentarze

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
Media.net, 8CUTQ396X, DIRECT
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER

 

<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1768557">

</div>

<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq");

</script>

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KonradTreść komentarza: ...to teraz chyba nadchodzi ten dobry moment Panie Wicemarszałku Rado, aby z całą determinację zająć się tematem przyspieszenia !!! prac związanych z OBWODNICĄ OŁAWY bo wyraźnie temat " utknął" a my mieszkańcy tracimy nadzieję, że w ogóle ta obwodnica będzie. Czy w ogóle ktoś tym się interesuje oprócz nas mieszkańców, którzy mają już dość tego natężonego ruchu często przeciążonych ciężarówek obsługujących strefy ekonomiczne.Data dodania komentarza: 21.07.2025, 17:07Źródło komentarza: Umowy podpisane. Czas na remont drogi z Oławy do JanikowaAutor komentarza: NataTreść komentarza: Najlepsze są wyjazdy zorganizowane!!!Data dodania komentarza: 21.07.2025, 16:50Źródło komentarza: Planujesz wakacje? Uważaj na tych oszustów!Autor komentarza: zakompleksionym mówimy nieTreść komentarza: brawo Tomek! Rób dalej swoje...mieszkańcy są dumni. Nie ma się co przejmować kompleksami lokalnych nieudaczników i ich krytykąData dodania komentarza: 21.07.2025, 16:39Źródło komentarza: Tomasz Jurczak: - Coś jak Centrum Nauki Kopernik, tyle że w OławieAutor komentarza: MonikaTreść komentarza: Super. Bardzo czekamy na nową drogę, bo codzienne dojazdy do Bystrzycy to, za zjazdem z jelczańskiego kierunku, naprawdę wyzwanie.Data dodania komentarza: 21.07.2025, 15:55Źródło komentarza: Umowy podpisane. Czas na remont drogi z Oławy do JanikowaAutor komentarza: HeheszekTreść komentarza: Jak twoją to napisz ile dałeś.Data dodania komentarza: 21.07.2025, 13:46Źródło komentarza: Tomasz Jurczak: - Coś jak Centrum Nauki Kopernik, tyle że w OławieAutor komentarza: HeheszekTreść komentarza: W pełni się z tobą zgadzam, co do zawartej koalicji. Ale zwróć uwagę i policz, ilu i jakich radnych jest w Oławie. BBS jest przysłowiowym "kwiatkiem do kożucha". Radnych tzw opozycji jest 10, radnych BBS- 4 a radnych PiS- 6. Więc kto mógł mieć decydujący głos w zawieraniu umów i koalicji? Oczywiście piszę o czasach zaraz po wyborach, a nie teraz obecnie. Teraz jakakolwiek zmiana jest, tak jak twierdzisz, awykonalna. Ale wtedy można to było zrobić i przejąć władzę w Radzie. Dlaczego nikt tego nie zrobił? nie odpowiem. Z tych lat co piszesz, nie było transmisji, wiec nie byłem "oglądaczem" a ze względu na pracę niezbyt interesowałem się wtedy działalnością RM. Na euforii zmiany ustroju, większość, w tym ja, wierzyło, że będzie wspaniale i uczciwie, a skończyło się jak zawsze.Data dodania komentarza: 21.07.2025, 13:42Źródło komentarza: No sorry, to są nasi mieszkańcy i ich problem. Ale nie na sesji...
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama