Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 12:49
Reklama BMM

Inspiracje Koliskich

Kwaszone ogórki według specjalnej receptury, rybki z Oławki, wyluzowane kaczki i dziczyzna - to specjały kuchni Ewy i Aleksa Koliskich
Podziel się
Oceń

Produkt lokalny

Ona pochodzi z Wrocławia, on z Bystrzycy Kłodzkiej, a w naszą stronę przygnała ich  praca, kiedy skończyli studia na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Oboje pracowali w Stacji Hodowli Roślin Ogrodniczych w Siecieborowicach. Ewa Koliska zaangażowała się do działalności w Radzie Sołeckiej Drzemlikowic. Prowadzi kronikę wsi, współorganizowała różne imprezy, m.in. wielkanocny kiermasz świąteczny, wystawę sielskich skarbów na ubiegłorocznych dożynkach w Niwniku. Współpracuje z mieszkańcami powiatu.
Pomysł na produkty lokalne narodził się w rozmowach z Anną Ślipko, dyrektorem Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji.  - Mój mąż jest mistrzem w kuchni - mówi Ewa Koliska. - Wszystko zamienia w rozkosze podniebienia, znane w gronie przyjaciół i znajomych.

Aleks Koliski wyniósł z domu przepisy na domowe przysmaki. Jako mały chłopiec obserwował babcię przy gotowaniu. Rodzinne hity to ogórki, ryby w delikatnej zalewie octowej, które są produktami lokalnymi, oraz "wyluzowane" -  nadziewane kaczki i dziczyzna. Prowadzi z żoną domowe gospodarstwo, jego owoce często wykorzystują w kultywowaniu rodzinnych tradycji kulinarnych.Znane już w powiecie rybki Koliskich pochodzą z Oławki. Po wyczyszczeniu wkłada się je do zamrażarki. Potem moczy w wodzie z solą i obtacza w mące. Smaży w całości na oleju na złocisty kolor. Z patelni przekłada do słoików z zalewą octową i pasteryzuje. Po  2, 3 tygodniach są gotowe.

Ogórki kwaszone to kolejny produkt lokalny. Pochodzą z ogródka państwa Koliskich. Do słoików wkładają warzywa nie większe niż 10 cm, do tego kilka ząbków czosnku, chrzan, koper, liście wiśni, gorczycę i pieprz. Proces kiszenia trwa od 3 do 10 dni, w zależności od aktualnej temperatury. Najlepiej smakują jako dodatki, np. do chleba ze smalcem.
W domowej ofercie Koliscy mają także inne przysmaki, m.in. grzybki pasteryzowane w lekkiej solance, powidła z papierówek z  landrynkami. Celem Ewy i Aleksa Koliskich jest promowanie domowego i tradycyjnego jedzenia, przygotowanego z wielką dbałością o każdy szczegół.

Tekst i fot.: Malwina Gadawa
 


Rybki z Oławki

Rybki z Oławki

Ogórki według rodzinnej receptury

Ogórki według rodzinnej receptury

Aleks i Ewa Koliscy

Aleks i Ewa Koliscy


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: talentTreść komentarza: Byłem i niczego przydatnego się nie dowiedziałem . Wszystko a nawet więcej informacji wygooglujecie sami.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:23Źródło komentarza: Dolnośląscy Liderzy Biznesu spotkali sie w OławieAutor komentarza: xDDTreść komentarza: Widać, że elegancko mają dopasowane spodnie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 12:15Źródło komentarza: Nowe osoby w szeregach oławskiej PolicjiAutor komentarza: StefanTreść komentarza: A o tej jego słynnej ławeczce to już w radio wrocław piszą , śmiech na całą polskę się robiData dodania komentarza: 5.12.2025, 11:27Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: *Treść komentarza: Bo w Sobieskim oprócz tego, że nauczają, to jeszcze uczą empatii i działalności społecznej, a nie tylko patrzenia na koniec "własnego nosa" i samolubstwa.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 10:53Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RodzicTreść komentarza: Bo oni chodzą do szkoły , żeby się uczyć a w Sobieskim ciągle trwają zabawy . Zgodnie z powiedzeniem " nie matura a chęć szczera zrobią z ciebie oficera " .Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:29Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: "Rzeczą, która budzi zastrzeżenia (...) jest forma nagłośnienia (...). (...) było niezbędne minimum w postaci wzmianki w BIP, stronie internetowej (...), a nawet w gazecie - ale wydaj mi się, że (...) powinno to być znacznie bardziej nagłośnione. Tymczasem zrobiono (...), niezbędne minimum." Dawno już nikt nie wskazał tak dobitnie na nikłą rolę gazety w podawaniu informacji, jej zasięgu i oddziaływania, jak zrobił to "lokalny działacz społeczny, ekolog dla którego bardzo istotna jest ochrona środowiska naturalnego". Pierwszy tego imienia... (a zbieżność danych oraz podobieństwo osoby na zdjęciu z czynnym politykiem KO może być jedynie "przypadkowa..."). Dlaczego inni lokalni politycy (zajmujący się hobbistycznie ekologią), nie dostąpili zaszczytu skomentowania - nie wiadomo. Kabaret w czystej postaci.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czeka
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama