Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 20:08
Reklama

Będą bili rekord Guinnessa

Podziel się
Oceń

W restauracji "Cykada" kucharze chcą pobić rekord Guinnessa w pieczeniu pasztetu z dziczyzny

Stanowice

Na powitanie wiosny

Poprzedni rekord ustanowiono w grudniu 2003 roku, podczas VI Targów Książki Kulinarnej, których organizatorem jest Jan Akielaszek. Historyczny pasztet ważył 68 kg, a zrobili go szefowie kuchni: Tadeusz Hupa z hotelu "Wrocław", Grzegorz Jankowiak z hotelu "Novotel", obecnie szef w restauracji "Cykada", oraz Lesław Kołodziej z "Art Hotelu". 19 marca w Stanowicach ma być pieczony pasztet o wadze co najmniej 75 kg. Tadeusz Adamski - właściciel "Cykady", na pytanie skąd taki pomysł, odpowiada, że to świetna promocja lokalu: - Mając takiego szefa kuchni, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Może wyjść z tego całkiem fajna impreza, która również wypromuje region.

Potwierdza to Jan Akielaszek, który ma na swoim koncie szesnaście kulinarnych rekordów Guinnessa, będzie także przewodniczącym komitetu roboczego tego oławskiego przedsięwzięcia. Mówi, że restauracja jest położona w doskonałym miejscu i codziennie mija ją autami kilkadziesiąt tysięcy osób: - Lokal dysponuje najnowocześniejszymi urządzeniami gastronomicznymi, spełnia wszystkie warunki do przeprowadzenia takiego przedsięwzięcia. Imprezie, odbywającej się od 18 do 21 marca, patronować będą znane osobistości. Podczas trzech dni przyjedzie tu wiele osób. Zapewniam, że będzie to świetna impreza.

Dziczyznę do tego przedsięwzięcia dostarczy firma Andrzeja Stani ze Świerklan, znanego producenta wędlin i eksportera wyrobów do kilku krajów Unii Europejskiej.

W pierwszym dniu, 18 marca, będą rywalizować panie z kół gospodyń wiejskich w konkursie na wypiek bab wielkanocnych. Będzie można także oglądać stoiska z książkami kulinarnymi, nalewkami, miodami i  produktami regionalnymi. 19 marca - bicie rekordu Guinnessa. Pasztet w początkowej fazie będzie ważył około 105 kg. Mistrzowie sztuki kulinarnej udekorują go motywami przyrodniczymi i myśliwskimi. W tym czasie  będzie prowadzona sprzedaż wyrobów regionalnych i degustacje. O godz. 20.00 - zabawa taneczna dla 200 osób, które wykupią bilety. 20 i 21 marca to dni handlowe. Organizatorzy przewidzieli 40 stanowisk dla handlowców, a  mają nadzieję, że w imprezie może wziąć udział około 4 tysięcy uczestników.

Wójt Jan Kownacki potwierdza, że organizatorzy rozmawiali z nim wstępnie o imprezie. - Jeżeli ktoś chce coś zrobić, co może promować gminę bez większych kosztów, nie mam nic przeciwko - mówi szef gminy Oława. Podobnie myśli wicestarosta powiatu oławskiego Joanna Kruk-Gręziak: - Impreza, która może mieć pośredni wpływ na promocję naszego powiatu, to na pewno pozytywna inicjatywa, więc jestem jak najbardziej za...

Malwina Gadawa

[email protected]


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama