Szampan - historia produkcji
Szampany to wina musujące produkowane w regionie Szampanii we Francji. Najbardziej znane marki szampana to Dom Pérignon, Veuve Clicquot oraz Moët & Chandon. Produkcja szampana rozpoczyna się od winifikacji, czyli procesu przekształcania soku winogronowego w wino. Winogrona są zbierane, a następnie miażdżone w celu wydobycia soku. Jest on następnie poddawany fermentacji i destylacji w celu wytworzenia wytrawnego białego wina zwanego cuvee. Cuvee jest mieszane z innymi winami z różnych lat i odmian, aby dodać złożoności, a także głębi i smaku, zanim trunek przejdzie wtórną fermentację w butelkach pod wysokim ciśnieniem (12-16 barów), która wytwarza bąbelki. Wino następnie dojrzewa w butelce. Większość producentów dodaje też niewielką ilość cukru (aby osiągnąć określony poziom kwasowości) do swoich butelek w miarę starzenia się, aby wspomóc proces wtórnej fermentacji.
Szampan jest tradycyjnie wytwarzany z winogron Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, ale niektórzy producenci zamiast tego używają czerwonych lub białych winogron, takich jak Cabernet Sauvignon. Istnieją również wina musujące z innych, mniej znanych odmian winorośli. Pełen wachlarz napojów z tej kategorii znajdziesz na przykład w sklepie Eszampan (https://eszampan.pl),
Wpływ szampana na ciało i umysł
Produkcja szampana sięga III wieku p.n.e., kiedy to Rzymianie po raz pierwszy stworzyli winnicę we francuskim regionie Szampanii. Rzymianie używali soku winogronowego do produkcji wina, które nazywali „metu”, co oznacza po łacinie „buzujące”. Istnieją cztery główne rodzaje szampana: Brut, Extra Dry (wytrawny), Sec (półsłodki) i Demi-Sec. Brut to najbardziej podstawowy rodzaj szampana bez dodatku cukru, Extra Dry jest słodszy niż Brut z odrobiną cukru, Sec ma więcej cukru niż Extra Dry, ale mniej niż Demi-Sec a ten ostatni jest jeszcze słodszy. Producenci szampana często produkują mieszanki tych różnych stylów, aby stworzyć swoje unikalne marki.
Szampan najczęściej kojarzy się ze szczególnymi okolicznościami - sylwestrem, weselami i innymi radosnymi okazjami. Napój wprawia w dobry nastrój. To nie jedyna jego zaleta. Picie szampana wiąże się to również z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zwiększenie odporności i obniżenie poziomu cholesterolu.
Gdzie kupisz najlepszego szampana?
Szampany, to napoje powszechnie dostępne, ale nie wszędzie znajdziesz te najwyższej jakości. My polecamy sklep z szampanami online Eszampan. Duży wybór, profesjonalna obsługa i atrakcyjne ceny, to tylko niektóre z atutów sklepu.
Możesz wybierać spośród kilkudziesięciu rodzajów szampana. Ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu i kilkuset złotych za takie szampany jak: Moët Chandon Impérial Mini 200 ml, TRIBAUT BRUT ORIGINE 0,375 L, MOËT & CHANDON IMPÈRIAL GOLDEN BOTTLE 2019, Moet Grand Vintage Blanc 2013 BOX, a kończą na kilkunastu i kilku tysiącach za takie szampany jak: KRUG CLOS D'AMBONNAY 2000 750ML, Dom Perignon Vintage 2006 Louminous label 3L. Sklep eszampan to również sklep z rumami (https://eszampan.pl/25-rum), whisky, koniakami, brandy i winami. Warto przejrzeć ich ofertę i skorzystać z promocji.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze