Naczynia żaroodporne są od lat wykorzystywane w kuchniach do przyrządzania potraw. Są popularne dlatego, że mają wiele zalet, które przekonują do zakupu. Od lepszego smaku dania, aż po łatwość sprzątania. Co jeszcze zyskasz, wybierając wysokiej jakości naczynie żaroodporne? Sprawdź!
Gotuj zdrowo
Wiele osób gotując posiłki dla siebie i swojej rodziny skupia się nie tylko na walorach smakowych potrawy, ale w dużej mierze zwraca uwagę na wartości odżywcze. Świadomość dotycząca żywienia znacznie wzrosła i ludzie coraz częściej wybierają zdrowe jedzenie. Potrawy przyrządzane w naczyniach żaroodpornych są lżejsze, a ich kaloryczność się zmniejsza. To dzięki temu, że do gotowania w naczyniu żaroodpornym nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu. Dlaczego? Tego typu naczynia posiadają pokrywki, które zapobiegają odparowaniu wody z mięsa czy innej. Dzięki temu tak przyrządzone danie pozostaje soczyste i pełne wartościowych składników odżywczych.
Do wielu rodzajów potraw
Naczynia żaroodporne są świetnym wyborem dla osób, które lubią uniwersalne rozwiązania w kuchni i cenią sobie oszczędność miejsca. Świetnie nadają się do przyrządzania nie tylko mięs, ale również ryb, dań makaronowych, zapiekanek, a nawet niektórych ciast. Potrawy przyrządzone w naczyniu żaroodpornym zachowują pełnię smaku i aromatu, a także wartościowe składniki odżywcze.
Na rynku dostępne są zarówno duże naczynia z pokrywką na większe porcje, jak i małe naczynia do zapiekania na porcje pojedyncze (tzw. kokilki) zobacz: https://www.amart.pl/category/naczynia-zaroodporne. W tego typu naczyniach potrawę można podać bezpośrednio na stół, bez konieczności przekładania na talerze. Dostępne są również żaroodporne formy do pieczenia tarty.
Łatwiejsze sprzątanie
Naczynia żaroodporne mają wiele zalet. Dzięki temu, że gotowanie w nich nie wymaga używania tłuszczu, naczynie jest bardzo łatwo umyć. Ponadto posiłku przygotowanego w naczyniu żaroodpornym do zapiekania (w kokilce) nie trzeba przekładać na talerze, co zmniejsza ilość zabrudzonych naczyń, a co za tym idzie – jest dużą oszczędnością czasu. Naczynia żaroodporne można myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Niektóre modele posiadają specjalną powłokę nieprzywierającą, która dodatkowo ułatwia czyszczenie. Do usuwanie większych zabrudzeń świetnie sprawdzi się ocet lub soda oczyszczona.
Naczynia do przechowywania
Naczynia żaroodporne mogą być wykonane z wysokiej jakości, grubego szkła czy z porcelany. Dostępne są również szklane naczynia z plastikową pokrywą – są idealne do przechowywania potraw w lodówce. Pokrywka zabezpieczy posiłek przed wysychaniem i przed innymi zapachami z lodówki. Po zdjęciu pokrywki możesz bez obaw odgrzać danie w piekarniku. Naczynia żaroodporne są wykonane z wysokiej jakości szkła o grubych ściankach. Dzięki temu doskonale przewodzą ciepło, a przy tym są niezwykle trwałe, odporne na zmiany temperatury oraz na stłuczenia, więc posłużą Ci wiele lat.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze