Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.
SKŁADNIKI
Na polentę:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- 20 g masła
- sól
Na nadzienie:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
- 1 mały brokuł
- prażone ziarna słonecznika czarnuszka kiełki lucerny lub rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne. CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza. Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu
Napisz komentarz
Komentarze