Czym jest sezonowanie wołowiny?
Sezonowanie wołowiny to pojęcie, które najprawdopodobniej znasz z programów kulinarnych. Tymczasem okazuje się, że sezonowaniem mogą zajmować się nie tylko wybitni kucharze. Ale po kolei. Wołowina to mięso, które kryje w sobie liczne walory smakowe. Kluczem do sukcesu jest ich wydobycie, co dodatkowo nadaje mięsu delikatności i kruchości. Pożądane efekty można osiągnąć dzięki sezonowaniu. Jest to proces dojrzewania mięsa w ściśle określonych warunkach. W ten sposób doprowadzamy do pewnych procesów biochemicznych, które rzutują na smak i konsystencję mięsa.
Steki wołowe sezonowane są na sucho bądź mokro. Druga metoda inaczej nazywana jest sezonowaniem “dla niecierpliwych”, ponieważ trwa krócej. Natomiast przetwarzanie wołowiny na sucho jest nieco bardziej długotrwałe, ale jednocześnie nieszczególnie skomplikowane. W obu przypadkach podstawą jest wysokiej klasy mięso, które znajdziesz w sklepie internetowym https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WOLOWINA-KULINARNA/46.
Na czym polega sezonowanie wołowiny na sucho?
Sezonowane steki są wyraziste, miękkie, jednym słowem - przepyszne. Amatorzy kulinarnych wycieczek do restauracji czy burgerowni wiedzą też, że sporo kosztują. Sezonowanie można jednak przeprowadzić w domowych warunkach. Nie wymaga posiadania dużych umiejętności kulinarnych. Jedyne, co musisz mieć, co kawałek dobrego mięsa i nieco cierpliwości.
Steki sezonowane na sucho cieszą się popularnością od lat. Kluczowe jest zapewnienie odpowiedniej temperatury w przedziale od 1 do 4 stopni oraz wilgotności na poziomie 85 procent. Jeśli chcesz sezonować mięso w lodówce, przygotuj blaszkę i dwa kilogramy soli morskiej. Mięso umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Na blachę wysyp sól, na której następnie ułożysz mięso. Niczym go nie przykrywaj - po prostu wstaw blaszkę do lodówki. Stek sezonowany będzie gotowy po 21-28 dniach, jednak co kilka dni musisz wymieniać sól.
Jeśli dysponujesz odpowiednim pomieszczeniem, mięso możesz sezonować bez soli. Po prostu pozwól mu dojrzewać w niskiej temperaturze i wysokiej wilgoci. Po około trzech tygodniach będzie ono wystarczająco miękkie, aby nadało się do spożycia.
Bazą do sezonowania jest oczywiście wysokiej jakości wołowina ekologiczna, którą kupisz na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/STEKI-Z-POLSKIEJ-WOLOWINY/45.
Dlaczego warto sezonować wołowinę?
Wołowina kulinarna nie potrzebuje sezonowania - możesz ją przygotować bezpośrednio po zakupie. Niemniej jednak, dając jej nieco więcej czasu, wydobywasz z mięsa to, co najlepsze. Steki z polskiej wołowiny sezonowanej smakują wybornie, są soczyste i kruche. Oczywiście, w tym przypadku musisz liczyć się z pewnym ubytkiem masy mięsa, jednak jego jakość jest tego warta.
Sezonowana, polska wołowina na steki jest ceniona nie tylko przez naszych rodaków. Polski stek podbija serca turystów, a wszystko ze względu na mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Jeśli nie chcesz płacić za steki w restauracji, przygotuj je w domu. Sezonowanie mięsa we własnym zakresie pomoże Ci sporo zaoszczędzić.
Czy warto kupować gotowe steki sezonowane?
Sezonowanie wymaga czasu. Potrzebujesz około 3 tygodni, aby cieszyć się wybornym smakiem mięsa. Jeśli chcesz od razu przygotować pyszne polskie steki, rozwiązaniem jest gotowa wołowina sezonowana dostępna na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/STEKI-SEZONOWANE/44. Ważne, aby wybierać wysokiej jakości kawałki, które zostały przyrządzone zgodnie ze sztuką kulinarną. Wołowina sezonowana nie wymaga żadnych dodatkowych czynności - możesz ją po prostu usmażyć i delektować się jej aromatem. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować, za to kochają jeść, oraz dla niecierpliwych.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze