Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:24
Reklama
Reklama

Rozsmakuj się na Dolnym Śląsku. Rusza letni sezon turystyki kulinarnej i kulturowej w regionie!

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego stał się dziś miejscem spotkania nauki, historii, tradycji oraz smaków. Podczas konferencji „Odbudowa szlaków kulturowych na Dolnym Śląsku” zainaugurowano sezon letni turystyki kulinarno-kulturowej w regionie. To tutaj miała miejsce premiera książki „Winogrady i winne wzgórza. Uprawa i produkcja wina na średniowiecznym Śląsku” autorstwa prof. Dagmary Adamskiej – jednej z czołowych polskich mediewistek.
  • Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
DOLNY ŚLĄSK
Wydarzenie skupiło przedstawicieli świata nauki, samorządu oraz lokalnych producentów, którzy wspólnie podkreślali znaczenie odradzającej się tradycji Dolnego Śląska
Podziel się
Oceń

Wydarzenie skupiło przedstawicieli świata nauki, samorządu oraz lokalnych producentów, którzy wspólnie podkreślali znaczenie odradzającej się tradycji Dolnego Śląska. Dzięki takim inicjatywom jak publikacja książki czy rozwój stowarzyszeń, region coraz silniej zaznacza swoją pozycję jako destynacja turystyczna idealna dla miłośników historii, natury, ale także lokalnych i naturalnych smaków. 

- Dolny Śląsk ma wszystkie atuty, by być liderem w turystyce kulturowej i kulinarnej: bogatą historię, piękne krajobrazy, ciekawe atrakcje i znakomitych producentów lokalnych. Cieszę się, że wspólnie potrafimy połączyć dziedzictwo regionu z nowoczesnym podejściem do promocji. Zapraszamy turystów do odkrywania winnic, gospodarstw, szlaków i lokalnych smaków – szczególnie teraz, gdy sezon letni dopiero się zaczyna – mówi Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego. 

Głównym punktem programu była prezentacja książki prof. Dagmary Adamskiej, która zabiera czytelników w fascynującą podróż przez dzieje dolnośląskiego winiarstwa. Autorka w sposób przystępny, ale przy tym naukowy i rzetelny, przywraca pamięć o zapomnianych winnicach, średniowiecznych piwnicach winnych i kulturze stołu mieszkańców ówczesnego Śląska. 

– Warto wracać do tradycji – i to nie tylko z perspektywy rzemieślników, ale także nas, turystów i miłośników historii. Dolny Śląsk ma ogromny potencjał enoturystyczny, a połączenie wędrówek po regionie z odwiedzaniem winnic, zwłaszcza tych nawiązujących do dawnych tradycji, pozwala lepiej zrozumieć kulturowe dziedzictwo tego miejsca. Świadomość historycznych korzeni dodaje głębi całemu doświadczeniu. To nie tylko okazja do degustacji dobrej kuchni, ale także możliwość poznania historii regionu przez pryzmat jego gospodarczych tradycji. Winiarstwo to przecież nie tylko uprawa winorośli – to część większej opowieści o ludziach, którzy przez wieki kształtowali krajobraz Dolnego Śląska – mówi Dagmara Adamska, autorka książki. 

tuolawa
Sezon letni to doskonały moment, by odkryć Dolny Śląsk z nowej perspektywy – poprzez smak, historię i spotkania z ludźmi, którzy z pasją kultywują regionalne tradycje.

Sezon letni to doskonały moment, by odkryć Dolny Śląsk z nowej perspektywy – poprzez smak, historię i spotkania z ludźmi, którzy z pasją kultywują regionalne tradycje. Winnice, gospodarstwa agroturystyczne, lokalne manufaktury i rodzinne warsztaty czekają na odwiedzających z gotową ofertą – od degustacji i spacerów, przez lekcje produkcji serów i przetworów, aż po weekendowe festiwale.
To nie tylko podróż przez krajobrazy, ale przede wszystkim przez autentyczne doświadczenia. Na Dolnym Śląsku każdy szlak ma smak! 

- Książka Prof. Dagmary Adamskiej znakomicie odsłania wartościową a nieznaną część przeszłości Śląska - kulturę winiarską, kulturę uprawy winorośli i produkcji wina, która odeszła w zapomnienie wraz ze zmianami klimatycznymi u progu okresu nowożytnego. Teraz przeżywa ona renesans i dobrze byłoby, gdybyśmy tu w naszym regionie sięgnęli do tej pięknej, lokalnej tradycji – mówi prof. dr hab. Artur Błażejewski.


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama