Opakowania gastronomiczne to istotna część branży gastronomicznej. Pojemniki służą do pakowania dań na dowóz i wynos. Ich przeznaczenie sprawia, że muszą być one wykonane z wysokiej jakości materiałów, przystosowanych do kontaktu z żywnością. Chętnie wybieranym rozwiązaniem w gastronomii są opakowania ekologiczne. Czym są pojemniki ekologiczne i dlaczego ich popularność nieustannie rośnie?
Co to jest opakowanie ekologiczne?
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu społeczeństwo nie przywiązywało zbyt dużej uwagi do kwestii związanych z ochroną środowiska naturalnego. Obecnie jednak rzeczywistość wygląda zgoła inaczej. Ludzie doskonale zdają sobie sprawę, jak negatywny wpływ na planetę ma człowiek. Dlatego tak istotne znaczenie ma podejmowanie działań proekologicznych. Rosnąca świadomość społeczeństwa w tym temacie sprawia, że konsumenci sięgają po produkty lub ofertę firm, dla których los planety nie jest obojętny. Widoczne jest to doskonale jeżeli chodzi o lokale gastronomiczne.

Podczas wyboru miejsca serwującego dania na wynos lub dowóz, wielu klientów kieruje się np. rodzajem opakowań wykorzystywanych do pakowania żywności. Tym oto sposobem, punkty gastronomiczne stosujące na co dzień ekologiczne opakowania gastronomiczne zyskują na popularności.
Pojemniki bezpieczne dla środowiska naturalnego pozostawiają po sobie minimalny ślad węglowy. Podczas produkcji tego typu opakowań wykorzystuje się materiały recyklingowe lub biodegradowalne. Hurtownia opakowań wykorzystująca już istniejące lub wcześniej użyte surowce zaoszczędza zasoby naturalne. Co więcej, w trakcie wytwarzania opakowań ekologicznych znacznie zmniejszona jest również produkcja odpadów.
Jakie materiały pochodzące z recyklingu i biodegradowalne wykorzystuje się do produkcji opakowań ekologicznych?
Pudełkami bezpiecznymi dla środowiska naturalnego możemy określić opakowania wielokrotnego użytku, czyli takie, które konsument może samodzielnie wykorzystać ponownie. Ekologicznymi pojemnikami są również te, których proces wytwórczy optymalizowany jest pod względem uzyskania korzyści dla planety. Do produkcji opakowań ekologicznych wykorzystuje się materiały pochodzące z recyklingu (papier, tektura) lub surowce odnawialne (bambus, trzcina cukrowa, słoma, skrobia kukurydziana).
Jeżeli chodzi o proces recyklingu, to polega on na zmierzaniu do odzyskania i ponownego wykorzystania odpadów. Aby można było przeprowadzić recykling, konieczna jest odpowiednia selekcja odpadów, które następnie poddane są przeróbce na nowe produkty, wykorzystywane w codziennym życiu.
(tekst sponsorowany)







Napisz komentarz
Komentarze