Łącząc jarmuż z pieczonymi frankfurterkami stworzymy pyszne i sycące danie, które najlepiej komponuje się z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Składniki:
- frankfurterki parzone (mogą być firmy Gzella) - 500 g
- boczek - 200 g
- smalec - 2 łyżki
- jarmuż świeży - 1 kg
- rosół lub bulion wołowy - 350 ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiekać w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 st. C Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
***
Lubisz gotować, piec? Wyślij swój przepis: [email protected]
Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze