Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 17 maja 2024 16:50
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Przepisy pracowników Jelcza

Ta książka to lokalna perełka. "Jelczańska Książka Kucharska" to miniaturowa książeczka z 1988 roku. Wydana w nakładzie 300 egzemplarzy, z okazji 30-lecia jelczańskiej gastronomii, zawiera 142 przepisy i porady pracowników JZS Powstała pod kierunkiem dra Andrzeja Rutkowskiego, najbardziej znanego jelczańskiego kucharza, zwanego "doktorem Chochelką".

Autorami przepisów są: Janina Bekier, Józefa Bołtryk, Zofia Fleszer, Zdzisław Grabczak, Mieczysława Haczkowska, Elżbieta Lusak, Celina Małas, Mieczysława Moczulska, Daniela Anna Murawska, Zuzanna Reder, Maria Sałek, Jan Sawicki, Leonilla Sokołowska, Marianna Stanasiuk, Halina Szmarowska, Stanisława Święcicka, Teresa Telążka, Helena Winiarczyk, Grażyna Winiarz, Małgorzata Wizimirska i Teresa Zaręba. Książkę ilustrował Bolesław Telip.

Przepisy w  większości są  proste i nie wymagające skomplikowanych produktów. Jak czytamy we wstępie, książka powstała wśród radości i kłopotów jelczańskiej gastronomii i zawiera przepisy wielokrotnie wypróbowane i docenione. Warto przypomnieć, że receptury pochodzą z czasów dużych braków w zaopatrzeniu. Podane proporcje wystarczą na 4 porcje potrawy.

***

Dziś prezentujemy dwa przepisy Zofii Fleszer, na potrawy z sera i jaj.

Kulki z sera białego

  • 4 ziemniaki
  • 25 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypiorek
  • sól

Ziemniaki ugotować, szczypiorek drobno posiekać. Ostudzone ziemniaki zemleć z serem, dodać jajko, mąkę, szczypiorek i zagnieść ciasto. Formować kulki. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Podawać polane tłuszczem lub sosem z mięsa.

Jajka faszerowane

  •  8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Każde jajko przekrajać wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i posiekać lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Opróżnione białka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Połówki jajek ułożyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika, szybko zrumienić. Podawać bezpośrednio po zrumienieniu, na obiad lub kolację.

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Anna M 23.07.2016 21:37
Mam taką. :)

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama