Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- sól morska
- czosnek w płatkach
- olej
Składniki na marynatę
- 6 szklanek wody
- 2 łyżki majeranku
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 liści laurowych
- 5 łyżeczek soli morskiej
- 4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Wykonanie
- Wszystkie składniki wrzuć do wody i zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Szynkę przekuj szpikulcem w kilku miejscach i zalej marynatą, odstaw do chłodnego miejsca na 48 godzin.
- Po 48 godzinach odlej marynatę, szynkę osusz papierowym ręcznikiem. Przed włożeniem do piekarnika natrzyj szynkę 3 łyżkami majeranku, połową łyżeczki pieprzu czarnego, łyżką pieprzu ziołowego, połową łyżeczką soli morskiej i 2 łyżkami czosnku w płatkach. Wszystko skrop 3 łyżkami oleju i odstaw na 1 godzinę.
- Następnie na 60 minut włóż szynkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Przez pierwsze 30 minut przykryj szynkę folię aluminiową, po tym czasie zdejmij folię i piecz na brązowo-złoty kolor
- Pozostaw szynkę w piekarniku do ostygnięcia
- Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym na zimno lub na ciepło.
***
Lubisz gotować lub piec, czekamy na Twoją recepturę: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze