Truskawkowy przekładaniec składa się z czterech warstw:
I warstwa - biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, po 1 żółtku, na koniec mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
II warstwa - masa truskawkowa
- l litr zmiksowanych świeżych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe Zmiksowane truskawki podgrzewamy i rozpuszczamy w nich galaretki. Tężejącą masę wykładamy na ostudzonym biszkopcie.
III warstwa - bita śmietana
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Śmietanę ubijamy, dolewając do niej tężejącą galaretkę i wykładamy na masę truskawkową.
IV warstwa - galaretka
- 1 opakowanie galaretki
Galaretkę o dowolnym smaku (ja daję truskawkową) rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody, niż w przepisie na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odkładamy do zastygnięcia.
**
Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze