Składniki na 20 sztuk. Lepiej od razu zwiększyć porcję, bo oponki znikają w błyskawicznym tempie.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
- 14 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła lub margaryny do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn, biorąc z wymierzonych składników 3 łyżki mąki, trochę cukru, mleka i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy rozczyn podrośnie, dodać go do pozostałej mąki, stopniowo dodawać mleko, żółtka i cukier. Na końcu wlewać powoli stopiony i wystudzony tłuszcz, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość około 1 centymetra. Szklanką wykrawać kółka, a dziurki zrobić kieliszkiem (nakrętką od perfumy, albo specjalnym krążkiem). Odstawić oponki do wyrośnięcia. Smażyć w rozgrzanym oleju (temperatura ok. 175 stopni). Gdy oponki lekko ostygną, posypać cukrem pudrem
. ***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława. Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze