Przepis na ciasto z jabłkami
Składniki na ciasto
- 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanka lub kwaśnego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2 - 3 jajka
- 5 jabłek
- cynamon Składniki na kruszonkę
- pół kostki margaryny
- mąka
- cukier puder
Wykonanie
Jajka z cukrem zmiksować, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, maślankę. Wyłożyć ciasto na blachę, nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć starte na tarce jabłka, wymieszane z cynamonem. Posypać wierzch kruszonką wykonaną z margaryny, mąki i cukru pudru (składniki posiekać i wymieszać). Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława. Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze