Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 13 grudnia 2025 06:10
Reklama

Lokale jadą na rezerwie

Jak długo jeszcze wytrzymają lokalne restauracje czy pizzerie bez klientów, bez imprez?
Lokale jadą na rezerwie
- Teraz jedziemy tak jakby na jakiejś rezerwie - mówi Kamil Knop z Maestro Pizza
Podziel się
Oceń

- A jedzenie już było przygotowane - mówi szef restauracji Jan Nowicki. - Jedną imprezę nam odwołano w piątek wieczorem, drugą w sobotę rano. To jest ogromna strata. Generalnie w dużym stopniu utrzymywaliśmy się z imprez, poza tym robiliśmy catering. Teraz spadł bardzo. Woziliśmy ok.150 obiadów, teraz zaledwie 20, może 30 w porywach. Próbuję oszacować wszystkie straty. Może osiągamy teraz obroty na poziomie 20%  tego, co poprzednio. Żyjemy tym, co jest dziś, oglądamy wszystkie wiadomości, nie wiemy, kto nam pomoże i kiedy. Jeśli ta sytuacja po świętach zacznie wracać do normy, to powinniśmy się odbić od dna. Jeśli się będzie przesuwała, to gorzej. Liczyliśmy też na Komunie, które wciąż wiszą na włosku i nie wiadomo, czy się odbędą. Wiadomo, że w takich miesiącach jak maj można było wyjść na prostą i troszeczkę podreperować budżet. Natomiast jeżeli faktycznie tych Komunii nie będzie, to będzie ciężko.

Tymczasem są terminy podatkowe i płatności ZUS, więc w wielu firmach pojawia się pytanie: - Dać ludziom pensje, czy zapłacić faktury i inne płatności? I co dalej z zatrudnieniem?

- Na razie nikogo nie zwolniliśmy - mówi Jan Nowicki. - Gdyby bowiem okazało, że sytuacja szybko wróci do normy, to mielibyśmy potem problem ze znalezieniem pracownika. Więc staram się ich jakkolwiek utrzymać. Jak długo? Pracujemy w okrojonym składzie, robimy takie rzeczy, na które zwykle nie było czasu albo trzeba było je robić w dodatkowym czasie, jak mycie okien, pranie firan, przesadzanie kwiatów, żeby pracownicy mogli sobie uzbierać te parę godzin. A reszta siedzi w domu.

- Na razie nie zwalniamy, dwie osoby poszły na urlop bezpłatny, reszta pracuje, jedna osoba, starsza, nie przychodzi, bo nie chcemy jej narażać - mówi Kamil Knop z Maestro Pizza. - Zobaczymy, jaki będzie bilans kwietnia i wtedy będziemy podejmować decyzje, czy redukujemy jakieś etaty, ale jeśli nic się nie zmieni, to na pewno nie będziemy mogli zostać przy tym, co jest.

- Apelujemy, aby klienci nie obawiali się zamawiać na dowóz - mówi Agnieszka Rak z "Uliczki". - Zachowujemy wszelkie środki ostrożności i higieny zawsze, a tym bardziej w tym okresie, gdy wszyscy powinniśmy dodatkowo uważać. Nie mamy kontaktu z osobami z zewnątrz, jesteśmy we dwie na kuchni, dbamy o czystość, a jedzenie dostarczane jest w hermetycznych pojemnikach, więc nie ma możliwości, aby komukolwiek wraz zjedzeniem dostarczyć jakiś zainfekowany produkt. Apelujemy do klientów, którzy chcieliby, a boją się - nie bójcie się! Za to starajcie się nas trochę wspomóc, abyśmy mogli to przetrwać. Niech każdy zamówi chociaż jeden obiad czy zupę i będzie nam łatwiej ten trudny okres przetrwać. Dla państwa nie będzie to duże obciążenie, może nawet trochę urozmaicenie od codzienności. Nie bójcie się zamawiać! Wspólnie jakoś przetrwamy ten ciężki czas. 



Z restauracji "Kulinarna Enklawa" jeszcze niedawno wozili 150 obiadów, a teraz 20-30

- Apelujemy, aby klienci nie obawiali się zamawiać na dowóz - mówi Agnieszka Rak z "Uliczki"


Napisz komentarz

Komentarze

kol 28.03.2020 19:34
Bez przesady z ta biedą ,na wczasy wyjezdzacie na trzy tygodnie i was stać ,a teraz zaledwie dwa tygodnie i już wszystko stracone !

AsusROG 28.03.2020 18:49
Tak to jest jak się bierze kredyty,leasingi żyje ponad stan bez zabezpieczenia a potem wielki płacz bo nie ma na czynsz,zus.

Mariusz 28.03.2020 19:37
ludzi co biorą kredyty szanuję . tych co liczą na jałmużnę ...... nie bardzo

Antoni 27.03.2020 08:37
Zgadzam sie ze wszystkimi. Niczego nie neguje. Nikt nie powiedziął że jest łatwo. Czasy naprawdę ciężkie i przyszłość nie bardzo klarowne. Ale to jest czas na zmiany i negocjacje. Zmiany dla wszystkich. Czas na zmiany dla państwa aby dostosowało podatki, prawo, nakazy, zakazy do nowej rzeczywistości. Czas dla tych co wynajmuja lokale aby sobie zdali sprawe że byc moze trzeba opuścić czynsze bo obiekty będa staly puste. Czas dla pracowników aby przełknąc smak goryczy i pogodzić sie z niższymi zarobkami, cięższą i wydajniejszą pracą. Czas dla włascicieli aby odpuścic zyski i skoncentrowac sie na tym aby zmiejszyc straty. Czas na nowe pomysły na wyższą wydajność pracy i lepszą organizacje. Mówicie że sie nie da? Bzdura, świat wychodził z wiekszych kryzysów. To jest czas na liderów a nie na populizm. Czas na tworzenie szans a nie na rozdawanie pieniedzy. Czas na aktywnośc a nie na pasywne czekanie. Od tego co wymyślimy i jak sie dziś zachowamy będzie zaleźeć nasza przyszlość. Fortuny nie tylko rodzą sie w czasach prosperity ale taże w czasach kryzusu.

Bob 26.03.2020 22:38
Wspierajmy lokalnie, wspierajmy swoich, bo kiedyś sami będziemy w podobnej sytuacji, a już na pewno będziemy chcieli skorzystać z ich usług, tylko... ich już nie będzie?

Rachmistrz 26.03.2020 21:47
Do Antoni: Nie pracuję w gastronomii, ale w rachunkowości, rozliczam takie firmy i często zamawiam posiłki. Nie wydaje mi się, aby kwota 16-20 złotych-w zależności od restauracji-była wygórowana. W koszcie takiego obiadu jest dowóz, cześć zusowska, podatkowa i wynagrodzenia dla pracowników-co najmniej dwóch-kucharza i kierowcy dowożącego jedzenie. Nie wspomnę już o właścicielu, koszcie gazu, prądu, amortyzacji sprzętu, często leasingu itd. Fajnie się mówi, gdy się nie wie, o czym. A pomoc dla takich restauracji z tzw. Tarczy antykryzysowej, według projektu, jest niestety zerowa. Policz też ogólny koszt zatrudnia pracowników i koszty stałe co miesiąc-wychodzi często 30-60 tysięcy-w zależności od działalności gastronomicznej. Nawet jak ma się 50-100 tyś. oszczędności, to przy takim biznesie to jest nic! A pamietajmy, że tylko gastro, hotele i cześć sklepów po galeriach zamknęli odgórnie i bez uprzedzenia-reszta branży, po działaniach rządu miała kilka dni na przygotowanie się (jeśli można sie do tego w ogóle przygotować)...

Alfred 26.03.2020 22:15
Dobrze napisane Ja już Antoniemu odpowiedziałem pod jego wpisem. Jestem ciekaw odpowiedzi.

Paweł 26.03.2020 21:37
Nie ma co aż tak stękać, ponieważ są działalności, które straciły 100% zleceń lub jakąkolwiek możliwość pracy - nie tylko wspomniane poniżej hotele. Stanu wyjątkowego nie wprowadzono nie tylko z powodu wyborów. Chodzi też o odszkodowania dla firm, które zostały zamknięte decyzjami administracyjnymi. O tym się nie mówi, bo "ludu pracującego" to nie interesuje zbytnio.

Antoni 26.03.2020 20:54
Pomimo korona wirusa prawa rynku wciąż obowiązują. Moze czas pomyśleć o posiłkach i cenach na dzisiejsze czasy. Nie wydaje mi się ze czekanie jest dobrą strategią na sukces.

Alfed 26.03.2020 22:14
A ile chciałbyś, Antoni, wydać, dajmy na to, np. zwyczajny obiad, jeśli 18 zł to za dużo. Z czego mają ci to żarcie przygotować, żeby było taniej? Z piasku i trocin?

Kol 27.03.2020 07:48
Pan Antoni mysli o zupie z pokrzyw?

Alfred 27.03.2020 09:51
Może ze szczawiu? Znany (już coraz mniej) entomolog kiedyś polecał.

Gość 26.03.2020 20:47
W Oławie w hotelach, biurach podróży czy pensjonatach obroty spadły o 100% a wszystko trzeba płacić :/

Gość 26.03.2020 20:42
W Oławskich Hotelach, biurach podróży obroty spadły o 100%. Więc nie mają tak źle ;)

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: .Treść komentarza: Nawet jak muszą to robią to niechętnie, z wielką łaską albo wcale… A szczególnie patologiczne parkowanie jest w naszym mieście nagminne zlewane, najwyżej pouczenie.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 21:42Źródło komentarza: Ma być tak pięknie, ale na razie... MINUS!Autor komentarza: PikoloTreść komentarza: Chyba już coś uzbierales za te debilne komentarze. Jedź i wykup niemieckie...Data dodania komentarza: 12.12.2025, 20:24Źródło komentarza: Wiemy, co tu będzie. Więcej szczegółów rozbudowy Parku Handlowego w OławieAutor komentarza: PikoloTreść komentarza: Strażnicy i policjanci pracują do emerytury, a robią coś jak muszą. Z własnej inicjatywy, jak ostatnio czytalem, tylko jeden dzielnicowy...Data dodania komentarza: 12.12.2025, 20:18Źródło komentarza: Ma być tak pięknie, ale na razie... MINUS!Autor komentarza: mysliwyTreść komentarza: Goście na legalu i na widoku zniszczyli trawnik i chodnik. Na zdjęciu na słupie widać znak "zakaz zatrzymywania się i parkowania." Żeby tam wjechać, muszą pokonać dystans wzdłuż po chodniku, a to grube wykroczenie. To się w głowie nie mieści! Gdzie jest Straż Miejska i Policja się pytam? No gdzie? Państwo i miasto z dykty...Data dodania komentarza: 12.12.2025, 19:22Źródło komentarza: Ma być tak pięknie, ale na razie... MINUS!Autor komentarza: mieszkańcyTreść komentarza: Apelujemy do redakcji o podjęcie tematu zwolnień z podatku osób powiązanych z burmistrzem, w tym między innymi radnego miejskiego z jego ugrupowania! Ten ogromny skandal jest zamiatamy pod dywan! Mieszkańcy mają prawo wiedzieć że w czasie kiedy są im drastycznie podnoszone podatki, ludzie związani z burmistrzem są z nich zwalniani! Redakcji liczymy na Was!Data dodania komentarza: 12.12.2025, 18:36Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: FranzTreść komentarza: Oławianin: To jest ławka? Burmistrz: Na pewno ławka. Oławianin: A może pan się myli, może to nie jest ławka, dajmy na to beczka burmistrza? Burmistrz: To nie jest beczka burmistrza, to jest ławka. Oławianin: Niech się pan dobrze przypatrzy. Twierdzi pan kategorycznie, że to nic innego jak tylko coś nazywane ławką? Burmistrz: Twierdzę kategorycznie, że to jest lipa! "Wszponydopadlszmal" -chyba się nie pogniewasz, że podkradłem Ci Twoje fajne stwierdzenie z tą beczką.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 18:34Źródło komentarza: OŁAWA Ławeczka za 120 tys. zł - hitem internetu!
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama