Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:06
Reklama BMM
Reklama

Kwarantanna może inspirować

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów mogą okazać się źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.
Podziel się
Oceń

Planując domowe eksperymenty kulinarne, warto zacząć od starannego przestudiowania zasobów kuchennych szafek oraz dostępności potrzebnych produktów. Wbrew pozorom, do przygotowania smakołyków, które śmiało mogłyby zająć najwyższe sklepowe półki, nie potrzebujemy wielu wyszukanych składników. Co więcej okazuje się, że większość potrzebnych surowców, stanowi sporą część podstawowego wyposażenia naszej kuchni. - Diabeł tkwi nie tylko w szczegółach, ale i w prostocie. Domowe zamienniki sklepowych produktów to obok tradycyjnego i wyrazistego smaku, przede wszystkim gwarancja zdrowia i czystej etykiety. Dodatkowo zużywając zalegające na półkach produkty, omijamy długie sklepowe kolejki, a czas spędzony w zatłoczonych marketach, zamieniamy na czas spędzony w domowym zaciszu – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.

Mąka i jej oblicza

Jednym z najbardziej podstawowych składników, zarówno wytrawnych jak i słodkich smaków, jest mąka. Najczęściej spotykana i jednocześnie uniwersalna jest mąka pszenna. O ile sprawdzi się ona idealnie w klasycznej wersji smażonych naleśników, o tyle szukając urozmaicenia w potrawach z różnych regionów świata, warto sięgnąć po inne warianty. Co istotne – mamy ich pod dostatkiem i to bez wychodzenia z domu. Wystarczy, że dysponujemy paczką ryżu, kaszy gryczanej, jęczmiennej czy zwyczajnym opakowaniem płatków owsianych. Samodzielne mielenie ziaren nie tylko otwiera nowe możliwości, ale przede wszystkim pozwala na zachowanie cennych witamin, jak te z grupy B i E oraz mikroelementów, które w procesie masowej produkcji, często są tracone. – Zarówno prywatnie jak i zawodowo lubię postawić na zdrową różnorodność. Jako szef kuchni w Kuroniowie Diety, gotuję dla wielu osób o odmiennych potrzebach i preferencjach. Wiele wariantów podstawowych produktów, jak np. mąka, daje możliwość serwowania pysznych posiłków u osób stosujących różne rodzaje diet. Zamieniając chociażby pszenicę na ryż, klasyczne naleśniki mogę przygotować także w wersji bezglutenowej – dodaje ekspert. Mąka z kaszy gryczanej natomiast nada ciekawej nuty smakowej tradycyjnym blinom a zmielone ziarna kukurydzy to podstawowy składnik meksykańskich taco lub tortilli. Do słodkich wypieków idealnie sprawdzi się mąka kokosowa. W tym przypadku przydatne mogą okazać się również świeże drożdże. Aby uniknąć częstych wizyt w sklepie, warto zamrozić zakupiony zapas. Inną opcją są, np. suche drożdże z długim terminem przydatności, dostępne w sklepach internetowych z dostawą do domu.



Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama