Od niedawna Probus ma destylarnię i rozpoczął nową produkcję. - Z lokalnych produktów - jak podkreślił drugi z właścicieli Probusa, czyli Krzysztof Miszczak.
O tym, jak powstają nowe, mocniejsze trunki Probusa, oraz jak je trzeba pić, by poczuć cały bukiet zapachów i aromatów, opowiadał natomiast piwowar Jacek Przywara, który zajmuje się całym procesem ich powstawania.
Chociaż nową produkcja ruszyła dopiero kilka miesięcy temu, Probus ma już sześć autorskich alkoholi. Trzy z nich zostały nagrodzone złotymi medalami w tegorocznym polskim konkursie alkoholi mocnych - Warsaw Spirits Competition.
Oficjalne otwarcie destylarni było też okazją do odsłonięcia kolejnej płaskorzeźby Oławskiego Koguta, zaprojektowanej i wykonanej przez oławskiego rzeźbiarza - Jana Herbę. Browar jest pierwszym prywatnym przedsiębiorstwem, które promuje Oławskiego Koguta. Trzy poprzednie powstały na zamówienie miasta i zdobią obiekty należące do samorządu (urząd, ratusz, kino). Ten jako pierwszy zawisł w prywatnej firmie. Będą kolejne?
Więcej z najnowszym wydaniu Gazety Powiatowej, a niżej zobaczcie galerię zdjęć z uroczystości.



















































Napisz komentarz
Komentarze