Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 4 sierpnia 2025 02:33
Reklama BMM
Reklama https://www.mario-web.pl/?fbclid=IwY2xjawKmdmpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoU1Vyd1F2VmVBTEJTZXZIAR4R7OQoIiStikie9PkVq_jed6ugpLqCXRABOmzOXsgh5-xjWxRaek2puL_0KA_aem_vRRkult5-xnxh4novgQbiw

Jeśli nie karp na Wigilię, to jaka inna ryba?

– Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach kupować odpowiedzialnie?
  • Źródło: UPWr
Jeśli nie karp na Wigilię, to jaka inna ryba?
– Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr

Źródło: UPWr

Podziel się
Oceń

Ryby są zdrowe - są bowiem źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone – NNKT), których najwięcej zawierają ryby morskie np. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut. Dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka, o wysokiej zawartości cennych aminokwasów, np. siarkowych. Dlatego lekarze zalecają ich systematyczne jedzenia, nie tylko w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, chorobie Alzheimera i demencji, czy leczeniu osteoporozy. Ryby dobrze działają też na wzrok i wzmacniają nasz układ odpornościowy.  
Obie kojarzone ze świętami ryby: karp i śledź są godne polecane. Karp jest dość dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera też witaminy B1, B6, B12 i PP. Większość okazów pochodzi z hodowli, a ich wartość odżywcza zależy od tego, czym były karmione. Kupując karpia, warto wybierać mniejsze sztuki.
Śledź jest natomiast tłustą rybą bogatą nie tylko w kwasy omega-3, ale także w potas, wapń, żelazo oraz witaminy E i D. Najlepiej sięgać po młode śledzie, tzw. matiasy – zawierają mniej soli i są łagodniejsze w smaku.

Kupuj odpowiedzialnie!

–  Trzeba jednak pamiętać, że problem ochrony gatunków, grabieżcza gospodarka połowowa i nieodpowiedzialna hodowla (np. intensywna hodowla łososia, dalekowschodnie męczenie sumika rekiniego czyli pangi) sprawiły, że wybierając rybę powinniśmy odpowiedzialnie dobierać dostawców – mówi prof. Danuta Figurska – Ciura. Dodaje, że od 2015 roku mamy w Polsce „Kodeks Dobrej Praktyki Rybackiej w Chowie i Hodowli Ryb”, który jest dobrowolnie wprowadzany przez odpowiedzialnych hodowców. Warto kupować od takich hodowców, a dodatkowo szukać na etykietach ryb znaków zrównoważonego rybołówstwa.

Pytana jak rozpoznać świeżą rybę naukowczyni UPWr podpowiada, że ma ona charakterystyczny dla gatunku (ze względu na skład mięsa) świeży zapach, gładką, błyszczącą i ściśle przylegającą do skóry łuskę. Niektóre gatunki mają więcej śluzu na skórze (np. karp, lin, szczupak), a inne mniej lub wcale (np. makrela, śledź), ale śluz nie powinien być mętny. Poza tym mięso musi być sprężyste i zwarte, co można łatwo sprawdzić, bo po naciśnięciu nie pozostaje wgłębienie, ogon i płetwy wilgotne, oczy błyszczące, skrzela różowe lub czerwone – nie brunatne! Świeża ryba po zanurzeniu w wodzie tonie, a zepsuta wypływa. Trudniej ocenić świeżość filetów, ale tu mięso powinno być nie wyschnięte i sprężyste, a zapach świeży charakterystyczny dla gatunku.  Można też poczęstować rybą kota - nie zje niedostatecznie świeżej, bo lepiej niż człowiek wyczuwa toksyny – szczególnie niebezpieczne aminy biogenne powstające wskutek procesu psucia się ryby – wylicza pani profesor.

Dodaje, że świeże ryby najlepiej przyrządzić od razu. Po sprawieniu (usunięciu wnętrzności, śluzu i łuski) należy je posolić i tak przygotowane można przetrzymać w lodówce bezpiecznie dobę. Dłużej można przechowywać ryby w lodzie lub zamrożone, ale mogą być mniej smaczne. Co ważne rozmrażać należy powoli, w lodówce, bo wtedy zachowają składniki odżywcze.  

Kilka rad by ryba była smaczna

Usuwanie  posmaku mułu u karpia: skrop obficie cytryną, marynuj przez kilka godzin przed obróbką cieplną w pokrojonej w krążki cebuli i/lub warzywach korzeniowych (marchew, pietruszka, pasternak, seler) – konieczne w chłodnym miejscu lub  w lodówce lub marynuj w ziołach: estragon, majeranek, bazylia lub tymianek.
Zapach ryby z rąk lub deski do krojenia usuniemy wodą z solą i octem lub sokiem cytrynowym, a z mieszkania dodając do gotowania ryby łyżkę mleka. Kiedy smażymy ryby możemy gotować obok wodę ze skórką z cytryny lub wyłożyć  blisko kuchenki zmieloną kawę.
Sposób na ryby bardzo ościste: przed smażeniem ryby (leszcz, płoć, karp) należy lekko nacinać skórę po bokach (nacięcia powinny być równolegle, co 1 cm, przez  całą szerokość ryby, lekko skośnie do przebiegu ości). Naciąć też mięso od wewnętrznej strony (można też kupić tak nacięte filety u dobrych sprzedawców). Wtedy drobne ości podczas smażenia ulegną stopieniu lub skruszeniu.  

Inne cenne rady:
- dodając do tłuszczu na patelni szczyptę soli zapobiegamy pryskaniu, a ryba zakwaszona cytryną lub octem winnym nie rozpada się w czasie smażenia;
- większe porcje ryby po usmażeniu można wstawić na ok. 10 minut do nagrzanego średnio piekarnika (170 C);
- sól i przyprawy do natarcia ryby wyprażyć przez minutę na suchej patelni (doda to aromatu);
- ryby do gotowania wrzucamy zawsze do wrzącego wywaru, chyba że gotujemy zupę rybną (np. z warzyw i przypraw lub głów i ości) i po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum;
- ryby najlepiej piec w  naczyniu żaroodpornym, w rękawie (ryba pieczona w ten sposób jest delikatniejsza i bardziej soczysta niż pieczona tradycyjnie bez przykrycia);
- polecamy też wolne pieczenie 50-80 C (to nie pomyłka) przez 2-5 godzin (da to wyjątkową delikatność i smak);
- jeśli mamy w rodzinie wegetarianina - białe warzywa seler, pietruszka lub pasternak obgotowane przyprawione i zawinięte w glony nori panierowane świetnie udają rybę.

Reklama

Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: HeheszekTreść komentarza: A zwróciłeś uwagę, że wyrok NSA zapadł w grudniu 2024 roku? Do tej pory wszyscy mieli to w „głębokim poszanowaniu” bo nie było podstawy, żeby ktokolwiek się czepiał samorządów, że nie ściągają tego podatku. Oczywiście zorganizuj zawiadomienie do prokuratury. Ciekawe co by z tego wynikło.Data dodania komentarza: 3.08.2025, 22:38Źródło komentarza: Jestem najemcą, więc dlaczego mam płacić podatek od nieruchomości i to za pięć lat wstecz?Autor komentarza: PapugaTreść komentarza: To teraz z drugiej strony, skoro użytkują to jako jedyni użytkownicy ponad 25lat to spokojnie mogą udać się do sądu o „zasiedzenie” tychże nieruchomości, skoro burmistrz sam podaje przykład „ podatnikami podatku od nieruchomości są posiadacze samoistni nieruchomości. Czyli osoba, która korzysta z nieruchomości tak, jakby była jej właścicielem, choć formalnie nim nie jest.”Data dodania komentarza: 3.08.2025, 22:35Źródło komentarza: Jestem najemcą, więc dlaczego mam płacić podatek od nieruchomości i to za pięć lat wstecz?Autor komentarza: Zirytowana mieszkankaTreść komentarza: Mam nadzieje że Pan Stefan założy sprawę o zasiedzenie lokalu. Po wpisie sądzę że podstawy są. Burmistrz sam sobie strzela w kolano takimi cofkami podatku. Jeżeli nie wiedział że należy go pobierać to wstyd żeby najemcy płacili za jego niewiedzę wstecz. Swoim postępowaniem naraża mieszkańców na problemy finansowe, a miasto na koszty ewentualnych spraw sądowych.Data dodania komentarza: 3.08.2025, 22:35Źródło komentarza: Jestem najemcą, więc dlaczego mam płacić podatek od nieruchomości i to za pięć lat wstecz?Autor komentarza: JarekTreść komentarza: Dzień dobry, nie z choinki tylko z Bystrzycy 😉 Gdyby były zamieszczane pytania radnych tak jak mówią ustawy na stronie Gminy i na BIP (cześć jest już) to można byłoby sprawdzić czy ten Turanski tylko raz zabrał głos. A nie jest dziwne że pozostali nie mieli pytań?Data dodania komentarza: 3.08.2025, 21:47Źródło komentarza: Wójt pod ostrzałem. Absolutorium otrzymał, ale wotum zaufania już nieAutor komentarza: QTreść komentarza: Pytanie czy lokale są ubezpieczone bo jeszcze na to Was ścięgna do płacenia 😊Data dodania komentarza: 3.08.2025, 21:36Źródło komentarza: Jestem najemcą, więc dlaczego mam płacić podatek od nieruchomości i to za pięć lat wstecz?Autor komentarza: mokuśTreść komentarza: To dlaczego mieszkańcy nie byli przy najmie informowani o konieczności złożenia deklaracji i uiszczenia podatku? Mieszkańcy są wzywani za okres ostatnich 5 lat, bo dalej podatek się przedawnił, ale czemu od (jak widać po artykule) kilkudziesięciu lat nikt nie zadbał o to żeby najemcy mogli normalnie kwartalnie płacić jak wszyscy, tylko nagle się ich wzywa do zapłaty za 5 lat? Przecież są też przedsiębiorcy co mają duże lokale, to oni pewnie dostaną do zapłaty jednorazowo może i nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych, skąd to mają wziąć? To będzie z tego gruba afera, najemcy powinni się zorganizować i iść do prokuratury.Data dodania komentarza: 3.08.2025, 21:13Źródło komentarza: Jestem najemcą, więc dlaczego mam płacić podatek od nieruchomości i to za pięć lat wstecz?
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama