Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 lipca 2025 16:01
Reklama Hipol
Reklama https://www.mario-web.pl/?fbclid=IwY2xjawKmdmpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoU1Vyd1F2VmVBTEJTZXZIAR4R7OQoIiStikie9PkVq_jed6ugpLqCXRABOmzOXsgh5-xjWxRaek2puL_0KA_aem_vRRkult5-xnxh4novgQbiw

Na Wigilię grzyby suszone, świeże czy gotowane?

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Borowiki, a może shiitake? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  • Źródło: UPWr
Na Wigilię grzyby suszone, świeże czy gotowane?
Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Borowiki, a może shiitake? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Źródło: UPWr

Podziel się
Oceń

W okresie świątecznym wykorzystujemy głównie grzyby leśne: borowiki i podgrzybki, bo tak wynika z tradycji, jednak zdaniem dr Cecyli Uklańskiej-Pusz z UPWr na świątecznym stole mogą znaleźć się każde grzyby: te które lubimy i chętnie jemy, te których smaku jeszcze nie znamy oraz te, które ze względu na wysoką cenę spożywamy okazjonalnie. – Z grzybów uprawnych na uwagę zasługuje moim zdaniem shiitake czyli twardnik jadalny (japoński), który ma ciekawy i dość intensywny aromat – mówi naukowczyni UPWr. 

Reklama

Dodaje, że grzyby powinniśmy jeść nie tylko w święta, bo choć cenimy je głównie ze względu na zapach i smak, to zapominamy o ich bogactwie odżywczym: witaminach z grupy B, witaminie D, białku, beta-glukanach i wielu innych prozdrowotnych substancjach. 

– Nie bez znaczenia grzyby nazywane są „mięsem z lasu” - zawierają dość dobrze strawne przez nasz organizm białka, bogate w aminokwasy. Dodatkowo większość grzybów ma właściwości stymulujące układ odpornościowy: stosowane są w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych, regulują pracę serca, ponieważ zawierają znaczne ilości potasu, a małe sodu, a nawet - w przypadku soplówki jeżowatej - wspomagają rehabilitację po chorobach neurologicznych, stymulując odnawianie połączeń nerwowych wylicza zalety grzybów dr Uklańska-Pusz.

 

Suszone, świeże czy gotowane?

 

Pytana, jakich grzybów powinniśmy używać: suszonych, świeżych czy gotowanych odpowiada, że każda ich postać jest dobra, każda do nieco innego wykorzystania. Jeśli bowiem zależy nam na wyczuwalnym aromacie, to powinniśmy wykorzystać grzyby suszone, które warto przed użyciem namoczyć. Świeże, spożywane na surowo, np. do sałatek, mogą być borowiki lub pieczarki, które ciekawie urozmaicą znane nam smaki. Grzyby można też gotować, ponieważ zawarte w ich ścianach komórkowych beta-glukany są wówczas uwalniane (im dłuższy czas gotowania, tym więcej znajdziemy ich w wywarze). Można też grzyby jedynie krótko poddusić, dodać do sosu czy do jajecznicy - wówczas zawierają najwięcej witamin.

Są też, niestety, ciężkostrawne: zawierają chitynę, która jest wielocukrem, nie trawionym przez nasz organizm, ale działającym podobnie jak błonnik pokarmowy w warzywach i owocach. 

- Zalecenia dietetyków zachęcają nas do zwiększenia podaży błonnika, zatem i dodatek grzybów jest wskazany. Warto je jednak łączyć z ziołami, które stymulują trawienie, tj.: rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, czy jałowiec. Również sosy własne z grzybów, nie zagęszczane mąką i bez śmietany, będą łatwiej strawne - tłumaczy naukowczyni UPWr.

 

Kotlety z boczniaka zamiast schabowych


Podczas świąt można grzyby wykorzystać na wiele sposobów i do wielu potraw. – Uszka z grzybami - dla mnie to najważniejsza potrawa świąteczna. Dodatkowo sosy grzybowe czy zupy, które nie zawsze królują na naszych stołach. Dodatek wywaru z suszonych grzybów do barszczu czerwonego nada mu bardziej wykwintnego smaku i ciemniejsze zabarwienie. Poza tym, w kolejne świąteczne dni, warto część mięsa zastąpić potrawami z grzybów: kotlety z boczniaka zamiast schabowych, duszone shiitake w sosie pieczeniowym... Pomysłów jest wiele i warto trochę urozmaicić naszą dietę właśnie grzybami. Jedynie konsumpcję grzybów marynowanych warto ograniczyć, bo ze wszystkich sposobów ich przyrządzania, ta forma jest najmniej wartościowa i zdrowa dla naszego organizmu – mówi dr Cecylia Uklańska – Pusz. 


 


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: brak słówTreść komentarza: jak przez wiele lat pomagał cicho p. Jaśnikowski to cisza, gdzie lojalność wobec firm które pomagały? Żyjecie chwilą a nie myślicie przyszłościowoData dodania komentarza: 30.07.2025, 14:23Źródło komentarza: Archon oficjalnym partnerem MGKS „Moto-Jelcz” Oława – razem dla młodych sportowców i lokalnej społecznościAutor komentarza: NataTreść komentarza: Czyli nie dla wszystkich Polaków?Data dodania komentarza: 30.07.2025, 14:14Źródło komentarza: Wystawa IPN o Powstaniu WarszawskimAutor komentarza: BolecTreść komentarza: O co wam ludzie chodzi w tych komentarzach? Przecież jak widać na zdjęciach po obu stronach umieszczone są znaki przystanku autobusowego i z artykułu jasno wynika, że celem jest aby osoby korzystający z komunikacji autobusowej mogli z niej bezpiecznie w tym miejscu korzystać w czasie remontu dworca! Ale jaśniepaństwo to najchętniej wjechałoby samochodem na perony (a brzuchy rosną).Data dodania komentarza: 30.07.2025, 13:57Źródło komentarza: Tu posypią się mandaty!Autor komentarza: HeheszekTreść komentarza: To myślisz, że jak Frisch przestanie brać pensje i zwolni z pracy połowę urzędników to Tauron wszystko naprawi? Mega logika. Brawo. Startuj w wyborach i masz mój glosData dodania komentarza: 30.07.2025, 12:15Źródło komentarza: Wciąż ciemna Oława. Dlaczego? Miasto tłumaczyAutor komentarza: alarmowaniTreść komentarza: Gdyby Odra była prawidłowo zagospodarowana to 3m powinno być normą dla prawidłowego funkcjonowania i żeglugi a tak jest albo za dużo albo za mało wody.Podobnie z Oławką.Data dodania komentarza: 30.07.2025, 11:45Źródło komentarza: Jak wygląda sytuacja hydrologiczna w Oławie. Stan na 30 lipcaAutor komentarza: Gocha ze ZwierzyńcaTreść komentarza: Kim jesteś ? Nie znam ciebie O.s. Nie musisz czytać .....Data dodania komentarza: 30.07.2025, 11:44Źródło komentarza: Tu posypią się mandaty!
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama