Oto orzechowiec, który proponuje:
Ciasto
Składniki:
📌600g mąki pszennej
📌100g cukru
📌250g masła
📌2 jajka
📌2 łyżki miodu
📌2 łyżeczki sody oczyszczonej
📌2 łyżki mleka
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części.
Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 40cm.
Pieczemy 15 minut w 180°
Drugą część ciasta wykładamy na blachę, a wierzch wykładamy masę z orzechów.
Pieczemy 15 minut w 180°
Ona placki pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Masa orzechowa
Składniki:
📌450g orzechów włoskich
📌150g masła
📌100g cukru
📌3 łyżki miodu
Wykonanie:
Orzechy siekamy na drobne kawałki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód i całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowany wcześniej drugi placek ciasta.
Masa budyniowa
Składniki:
📌500 mleka
📌5 żółtek
📌½ szklanki cukru
📌3 łyżki mąki pszennej
📌1 budyń śmietankowy (proszek)
📌200g miękkiego masła
Wykonanie:
250ml mleka gotujemy z cukrem.
250ml mleka mieszamy z żółtkami, mąka pszenna i proszkiem budyniowym.
Całość wlewamy do gotujące się mleka i dokładnie mieszamy.
Gotową masę budyniową pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa jest zimna, dodajemy miękkie masło i całość miksujemy na jednolitą masę.
Masę budyniową wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim plackiem z orzechami.
Ciasto chłodzimy przez noc w lodówce.
Smacznego

Pani Karolina prowadzi profil kulinarny: https://www.facebook.com/Kuchennewzloty







Napisz komentarz
Komentarze