Jego autor Grzegorz Wiński twierdzi, że diabeł tkwi w szczegółach. Dobry wypiek to bowiem nie tylko precyzja wykonania i sprawdzony przepis. Najważniejsze są dobre, świeże produkty. - Rodzice w domu zawsze dbają o to, co jemy - ekologiczne jaja, świeże mleko, mięso z wolnego wybiegu - mówi jego córka Edyta Wińska, doceniona w konkursie na likier jajeczny.
Składniki
- 1 kg dobrego twarogu
- 10 g masła
- 1/2 szklanki śmietany, najlepiej 36% kremówki
- 6 ekologicznych żółtek
- 2 szklanki cukru pudru
- ziarenka z 1/3 laski wanilii (opcjonalnie cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, autor odradza użycie cukru wanilinowego, nie nada on smaku prawdziwej wanilii)
- bakalie 300 g (w tym mogą być suszone owoce, uprzednio namoczone)
Przygotowanie
Ser zemleć. Masło rozetrzeć w naczyniu, dodawać ser stale ucierając, następnie żółtka utarte z cukrem, śmietankę i wanilię. Do utartej masy dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć masę do durszlaku lub sita wyłożonego gazą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (czym co waży ok. 2 kg). Po 2-3 godzinach wyłożyć na okrągły talerz, przybrać bakaliami, schłodzić. Gotowy do podawania zaraz po schłodzeniu.
(MON)
Napisz komentarz
Komentarze