Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 10:14
Reklama
Reklama

Kulinarna perła z Ryczyna

O ryczyńskim miodzie lipowym, który uznano za najlepszy regionalny produkt żywnościowy w Polsce w roku 2015, o edukacyjnej pasiece i pasji przywiezionej z Kresów - z Ewą Migocką, która z mężem Stanisławem prowadzi w Oławie "Spiżarnię Miodową" - rozmawia Wioletta Kamińska
Podziel się
Oceń

 - Wasz ryczyński miód zdobył "Perłę 2015" i tytuł  najlepszego polskiego regionalnego produktu żywnościowego w tegorocznym ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". To dotychczas najcenniejsza nagroda dla tego produktu i waszej pasieki, ale nie pierwsza. 

- To prawda. Od kilku lat zgłaszamy nasze miody w różnych konkursach i zawsze są zauważane.  Od  roku 2012  jesteśmy członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, której celem jest rozwój i dystrybucja tradycyjnej żywności. To świadczy o jakości tradycyjnej żywności, promującej tradycje regionu. Jeżeli chodzi o lipowy miód ryczyński, w roku 2014 otrzymał dwie nagrody - za najlepszy smak Dolnego Śląska w konkursie "Europa na Widelcu" i  I nagrodę w wojewódzkim etapie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląski Urząd Marszałkowski. To wyróżnienie było nominacją do tegorocznego etapu ogólnopolskiego, gdzie nasz lipowy miód ryczyński otrzymał nagrodę główną, czyli  "Perłę 2015". Do udziału w  konkursach namówiła nas Barbara Jakimowicz-Klein, znana wrocławska autorka książek o tematyce kulinarnej, która dużo pisze o smakach Dolnego Śląska i poznała nasze produkty. 

- W państwa spiżarni jest kilka rodzajów miodów, ale to lipowy zyskał największe uznanie jurorów. 

- Inne miody również były wyróżniane, chociażby miód akacjowy z lasów zielonogórskich czy wrzosowy z Borów Dolnośląskich, podczas święta wina i miodu w Przemkowie, ale pragnęliśmy reklamować nasz regionalny miód lipowy ryczyński jako jedyny w swoim rodzaju. Jest naprawdę wyjątkowy, dlatego postawiliśmy na ten produkt i - jak widać - to był dobry wybór. Uznanie, które zyskał, cieszy mnie podwójnie, ponieważ ten miód ma dla mnie szczególne znaczenie. 

- Dlaczego? 

- Pochodzi z Ryczyna, najpiękniejszego terenu gminy Oława, charakteryzującego się dużą bioróżnorodnością. Pochodzę z  Milicza, do Oławy przeprowadziłam się w latach 80. Było tu i wciąż jest mało zieleni, a dużo betonu, dlatego często z mężem i dziećmi jeździliśmy rowerami za miasto. Gdy pierwszy raz przyjechaliśmy do rezerwatu przyrody "Grodzisko Ryczyńskie", padał wiosenny deszcz, a po nim ukazała się na widnokręgu piękna tęcza. Od razu zakochałam się w tym uroczysku i próbowałam namówić męża, by postawił tam pasiekę. Zajęło mi to parę lat, bo był przeciwko temu pomysłowi. Utrzymywał, że to miejsce zalewowe i powtarzał, że wielu pszczelarzy musiało stamtąd uciekać przed powodzią. W końcu dał się przekonać. 

- Dlaczego miód z tego miejsca jest taki wyjątkowy? 

Odpowiedź na to i wiele innych pytań w najnowszym wydaniu "Powiatowej". Już w sprzedaży. Gazetę możesz czytać również na komputerze lub tablecie. W formie e-wydania kupisz ją pod tym linkiem: http://eprasa.pl/news/gazeta-powiatowa-wiadomo%C5%9Bci-o%C5%82awskie/2015-11-26


Kulinarna perła z Ryczyna

Kulinarna perła z Ryczyna


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: RodzicTreść komentarza: Bo oni chodzą do szkoły , żeby się uczyć a w Sobieskim ciągle trwają zabawy . Zgodnie z powiedzeniem " nie matura a chęć szczera zrobią z ciebie oficera " .Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:29Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: "Rzeczą, która budzi zastrzeżenia (...) jest forma nagłośnienia (...). (...) było niezbędne minimum w postaci wzmianki w BIP, stronie internetowej (...), a nawet w gazecie - ale wydaj mi się, że (...) powinno to być znacznie bardziej nagłośnione. Tymczasem zrobiono (...), niezbędne minimum." Dawno już nikt nie wskazał tak dobitnie na nikłą rolę gazety w podawaniu informacji, jej zasięgu i oddziaływania, jak zrobił to "lokalny działacz społeczny, ekolog dla którego bardzo istotna jest ochrona środowiska naturalnego". Pierwszy tego imienia... (a zbieżność danych oraz podobieństwo osoby na zdjęciu z czynnym politykiem KO może być jedynie "przypadkowa..."). Dlaczego inni lokalni politycy (zajmujący się hobbistycznie ekologią), nie dostąpili zaszczytu skomentowania - nie wiadomo. Kabaret w czystej postaci.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: ten pseudo burmistrz nadaję się tylko na zdjęcia i cieszyć tą japę bo tylko to dobrze mu wychodzi.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 08:58Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: To miasto nie ma gospodarza, jakby miał odrobinę honoru to podałby się do dymisji i oddał pobrane wynagrodzenie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 07:47Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Składam należne gratulacje! Dodam, że Rowerem przez Jelcz w ubiegłym roku doceniło talent Wojtka Ganczarka organizując odsłonięcie jego gwiazdy w dębińskiej alei. Gratuluję również rodzicom, którzy wychowali tak zdolnego człowieka! Oboje, przez długie lata związani są ze szkolnictwem. A my? cóż, pozostaje nam cieszyć się, że Wojtek Ganczarek w tak piękny sposób rozsławia nasze miasto!Data dodania komentarza: 5.12.2025, 06:31Źródło komentarza: Wojciech Ganczarek z Grand Prix Festiwalu HumanDOCAutor komentarza: MelomanTreść komentarza: Prawdziwa uczta dla miłośnika muzyki barokowej , wspanialeData dodania komentarza: 5.12.2025, 04:23Źródło komentarza: Wyjątkowy koncert w Sali Rycerskiej
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama