Składniki dla 5 osób (plus dokładka dla bardziej głodnych)
- opakowanie makaronu (500 g) o grubszych formach
- świderki, rurki, kokardki
- 50 - 60 g kiełbasy (może być śląska)
- 200 g sera żółtego
- kilka dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- pęczek świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować al dente (ma być lekko twardy), odstawić. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Świeże pomidory obrać ze skórki, pokroić, rozgnieść widelcem. Ser żółty zetrzeć na tarce, oregano drobno posiekać. Makaron wymieszać z pomidorami świeżymi lub z puszki, dodać ser żółty, oregano, sól i pieprz. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać 10 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze