Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 13 maja 2024 06:47
Reklama BMM
Reklama
Reklama
News will be here

Jeść smacznie

Robert Makłowicz promował swoją najnowszą książkę w sali widowiskowej Ośrodka Kultury. Mówił o tym, jak smacznie jeść i jak ważnym elementem jest kuchnia w zrozumieniu kultury narodu. Była także dyskusja o kuchni regionalnej z praktycznymi wskazówkami udzielanymi przez autora książki

Promocja książki 

„Cafe museum” to impresje spisane z jego podróży, a nie jest to książka kucharska. Zresztą Robert Makłowicz twierdzi, że nie jest kucharzem i nigdy nim nie był. Z wykształcenia jest historykiem, nazywa siebie popularyzatorem kuchni. -  Jestem człowiekiem kojarzonym z gotowaniem - mówił. - Od dwunastu lat prowadzę  telewizyjny program o gotowaniu.

Ideologiczne nastawienie

Kuchnia jako element kultury jest dla niego bardzo ważna. Jako historyk zdaje sobie sprawę, że połączenie tych elementów to  jeden z uniwersalnych kluczy do opisania dziejów narodu. Dzięki temu ludzie są w stanie zrozumieć tradycje. Kiedy był na Balearach dziwił się, dlaczego do każdej potrawy, nawet do ryb, dodaje się boczek. Po rozmowie z miejscowym kucharzem wszystko było jasne. Kiedyś ludność pochodzenia żydowskiego, wygnana z Hiszpanii, osiedlała się właśnie na Balearach. Żeby móc rozróżnić miejscowych mieszkańców od ukrywających się Żydów, władze nakazały jedzenie nawet ryb z boczkiem. Prawdziwi Żydzi nie mogli tego jeść, ponieważ ich kuchnia jest koszerna, nie uznaje wieprzowiny.
Makłowicz opowiadał także, że w czasach PRL-u kuchnia była ważnym elementem ideologicznym. W Szczecinie serowano kotlety po piastowsku, taka nazwa miała uzasadniać polskość Szczecina, więc najprostszą rzeczą było powołanie się na Piastów. Zresztą jadłospisy były ustalane odgórnie przez centrale państwa.

Tradycyjnie nie polskie

Robert Makłowicz mówił także o wynikach badań preferencji kulinarnych, po 1989 roku. Pytano w nich m.in.: jakie dania kojarzysz z polską tradycyjną kuchnią? W czołówce zawsze znajdują się kurczak, kotlet schabowy i zupa pomidorowa. Według autora programów telewizyjnych to wynik mitów i braku świadomości Polaków. Żadne z tych dań nie jest tradycyjną staropolską potrawą. Kurczaki zaczęto jeść masowo w latach 70., kiedy Edward Gierek kupił od amerykanów licencję na hodowlę brojlerów. Wtedy był to towar tani i powszechnie dostępny. Zupa pomidorowa była kiedyś daniem sezonowym. Teraz gotowanie jej z koncentratu pomidorowego, bulionu i ryżu z torebki to czysta kuchenna pornografia, a nie tradycja. Kotlet schabowy wcale nie  pochodzi z kuchni staropolskiej. To ubogi krewny sznycla wiedeńskiego przyrządzanego z cielęciny. Ludzie nie dojadali, więc to był świetny pomysł, jak z małego kawałka mięsa zrobić duży. Był cienki, więc postanowiono go panierować, do tego ziemniaki i świetny sposób na górę jedzenia.

Regionalna, czyli jaka?

Robert Makłowicz przyznał, że na Dolnym Śląsku jeżeli jest mowa o kuchni regionalnej, trzeba ją rozdzielić na dwa etapy - sprzed wojny i po wojnie. Dania, które teraz tutaj królują, wcale nie są tradycyjnymi daniami tego regionu, kuchnia jest taka, jacy są ludzie, to raczej kuchnia wschodnia, z Kresów.  Przed wojną tradycje kuchni Dolnego Śląska nawiązywały do niemieckiej. - Teraz możemy obserwować, że Wrocław do tego wraca, nie wstydzi się niemieckich korzeni. Ludzie chcą sięgać do nich.  W dawnych annałach cukierniczych można znaleźć pewną słodycz  - ciastko z ówczesnych Niemiec, nazywane torcikiem Marii Luizy, w kształcie śnieżki. W 2011 cukiernicy wrocławscy będą się starali odtworzyć ten torcik,  będę miał nawet zaszczyt spróbować kilku kawałków.

Prosto najlepiej

Autor książki przyznał, że Polacy jedzą coraz lepiej. Wydaje się więcej pieniędzy na jedzenie. Dzięki rozwojowi ekonomicznemu i społecznemu jemy takie potrawy, o których istnieniu nie wiedzieliśmy dziesięć lat temu.-  Powinniśmy jeść to, co rodzi ziemia. Należy korzystać z tego, co jest dookoła, ale ważne, żeby to było naturalne. Ja na przykład nie jem w lutym pomidorów, szczególnie tych sztucznie hodowanych w Holandii, czy chińskiego czosnku, który im ładniej wygląda, tym jest gorszy.
Makłowicz odrzuca także margarynę i różne popularne przyprawy z glutaminianem sodu.
Dobre jedzenie wcale nie musi być wykwintne. Dla niego poezją są np. świetnie zrobione kluski śląskie, ale muszą być bez grudek, jędrne, sprężyste i nie mogą być rozgotowane. - Jak dostaję takie kluski jestem wzruszony, bo to żadna  sztuka wymieszać 500 składników. Sztuka jest zrobić coś niezwykłego z najprostszych rzeczy. Na spotkaniu gość odpowiadał także na pytania uczestników, udzielał im praktycznych rad, jak przyrządzić dane potrawy i podpisywał swoje nowe dzieło.

Zupa kminkowa według Roberta Makłowicza

Zagotować w wodzie z odrobiną mleka torebkę kminku. Później dodać go do bulionu cięlecego lub jarzynowego, następnie zaprawić słodką śmietanką. Można podawać z kluskami grysikowymi.

Malwina Gadawa
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: WiktorTreść komentarza: bale są w jednym miejscu, gdyby jechał to byłyby w wielu miejscach, a tak masz jedną kolumnę.Data dodania komentarza: 12.05.2024, 21:45Źródło komentarza: Z ciężarówki wysypały się drewniane bale. Możliwe utrudnieniaAutor komentarza: zytaTreść komentarza: zwężenie zrobili aby jednocześnie dwa samochody ciężarowe się nie mijały. most w złej kondycji .... w każdej chwili moze się zawalić a tu proszę dwie osobòwki . jedna drugiej nie ustąpiła. p.s. szkoda tego volvoData dodania komentarza: 12.05.2024, 18:05Źródło komentarza: Stłuczka na zwężeniu. Droga zablokowana!Autor komentarza: teofilTreść komentarza: Te pęknięcia napewno nie były spowodowane ubytkiem w drodze. One były dość płytkie i nie mogły wywołać takich drgań gruntu aż na taką odległość.Data dodania komentarza: 12.05.2024, 16:58Źródło komentarza: Dziur nie ma, ale pęknięcia zostałyAutor komentarza: GośćTreść komentarza: Babski wyprzedził Kolado ? Sprawny dziadek.Data dodania komentarza: 12.05.2024, 11:45Źródło komentarza: Znamy wiceprzewodniczących Rady Miejskiej w J-LAutor komentarza: AndrzejTreść komentarza: Ale jaki jest sens o nim pisać? Żaden, mieszkańcy w wyborach go idealnie podsumowali, ostatnie miejsce. Człowiek kompletnie niewiarygodny, szkoda klawiatury.Data dodania komentarza: 12.05.2024, 10:47Źródło komentarza: Udało się! Będzie park na Osiedlu SobieskiegoAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Krzysiu W., jesteś pośmiewiskiem.Data dodania komentarza: 12.05.2024, 09:25Źródło komentarza: Znamy wiceprzewodniczących Rady Miejskiej w J-L
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama