Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 05:52
Reklama Hipol
Reklama

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Podziel się
Oceń

'- Chyba nie ma w Oławie osoby, która nie jadła naszego pączka - mówi Edyta Chmieluk, kierownik ciastkarni "Społem Oława". - I nie ma co się dziwić, one po prostu są najlepsze! Gdy znajomi na Facebooku chwalą się liczbą zjedzonych pączków, gdy koleżanka z klubu fitness z przerażeniem liczy kalorie, gdy masz już dość, ale weźmiesz jeszcze jednego, gdy śrubujesz kolejny osobisty rekord, i gdy Ania Lewandowska nie ma już żadnych argumentów - to najprawdopodobniej trwa właśnie Tłusty Czwartek. W tym roku święto (żaden prawdziwy łasuch nie wybaczyłby nam, gdybyśmy użyli innego określenia) przypada 28 lutego. Przed rokiem obchodziliśmy je zdecydowanie wcześniej, bo już 8 lutego. Tradycja jedzenia w Tłusty Czwartek pączków pojawiła się w Polsce już w XVII wieku i dotyczyła raczej miast i dworów. Na wieś pączkowe szaleństwo dotarło pod koniec XIX wieku. Słodkie i okrągłe pampuchy dawniej jadano głównie ze skwarkami.Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Rozpoczyna jednocześnie ostatni tydzień karnawału. Dawne ludy pogańskie świętowały wtedy koniec zimy i nadejście wiosny. Dziś jest to po prostu ten jeden dzień w roku, w którym kalorie kompletnie się nie liczą.

Receptura jest tajna

Dla oławskich cukierni Tłusty Czwartek to prawdziwe wyzwanie. Prym w tym względzie niewątpliwie wiedzie "Społem", które dla swoich klientów szykuje ponad 30 000 pączków z nadzieniem różanym. - Róża to najważniejszy składnik - przekonuje kierownik ciastkarni "Społem". - Nie zdradzę naszej receptury, bo to dla nas ścisła tajemnica. Róża bardzo się jednak kojarzy z Tłustym Czwartkiem. Próbowaliśmy różnych eksperymentów, ale ostatecznie żaden smak nie przekonał nas tak bardzo. No, bo...kto nie kocha pączków z różą?! Dla ciastkarki "Społem" Tłusty Czwartek to najgorętszy okres w roku. W 2019 przygotowania rozpoczęły się już na przełomie stycznia i lutego. Już miesiąc wcześniej zbierano zamówienia, by w odpowiednim momencie móc ściągnąć surowce. Na tydzień przed najsłodszym dniem w roku wiadomo było, że pączków trzeba zrobić 30 000. A liczba cały czas rosła. By móc zrealizować tak duże zamówienie, co roku zatrudniani są dodatkowi pracownicy. Nad wszystkim czuwa jednak doświadczona załoga, która wie, jak stworzyć idealnego pączka. - Pan chce ode mnie wyciągnąć zbyt wiele poufnych informacji - śmieje się Chmieluk. - A konkurencja czuwa, bo przecież każdy chciałby zrobić takie pączka jak w "Społem". Mogę zdradzić, po czym poznać pączka, który był wyrabiany ręcznie. Niewątpliwie musi mieć białą obwódkę, która świadczy o odpowiednim wysmażeniu. Nie może też mieć idealnego kształtu. Zasada jest prosta - gdy wyrabiamy ciasto ręcznie, to pączki będą podobne, ale nie takie same. Mogą mieć zniekształcenia. Pączek wyrobiony maszynowo będzie wyglądał idealnie. A jak kupimy dziesięć, to wszystkie będą identyczne.

Tylko dobre składniki

Pączki ze "Społem" trafiają do sklepów, ale również do firm, które coraz chętniej częstują swoich pracowników słodkościami. W normalny dzień pączków powstaje około 700-800. Na Tłusty Czwartek obok 30 000 słodkich pampuchów trzeba upiec ponad 300 kilogramów chrustów. Kierownik ciastkarni Edyta Chmieluk pracuje w "Społem" od 12 lat. Od 4 na obecnym stanowisku. Na pytanie, czym pączek ze społem przekonuje klientów, odpowiada: - Dobrocią serca! Mamy wielu stałych odbiorców. Niektóre firmy zgłaszają się do nas od wielu lat i cały czas chwalą nasz produkt. Co roku też dostajemy zamówienia od nowych przedsiębiorstw, czasem nawet takich, których nie znamy. W Oławie już chyba nie ma osoby, która nie jadła pączka ze "Społem". W dużych marketach mogą go kupić taniej, ale przychodzą do nas, bo stawiamy na jakość, świeże produkty i niezmienny od lat, niepowtarzalny smak. Tradycja jest siłą "Społem". W czasach, gdy świat szaleje na punkcie zdrowego żywienia, załoga "Społem" mówi wprost: - Pączek to musi być pączek. Ma być słodki, pyszny i zawierać kalorie. Zdecydowanie ważniejsze jest to, żeby nie zawierał ulepszaczy, które są fatalne dla naszego organizmu. Dlatego tak ważne są dla nas odpowiednie składniki. Wszyscy pracownicy odpowiedzialni za ciastkarskie wypieki w "Społem Oława: Anna Świer, Joanna Herba, Małgorzata Jakimowicz, Maria Wołk-Łaniewska, Marlena Hetmaniak, Monika Siewior, Paweł Piskorski i Tomasz Bratkowski zapraszają do sklepów po tradycyjnego pączka i życzą smacznego. Tłusty Czwartek już 28 lutego. "Społem" obiecuje, że słodkości u nich nie zabraknie!
(tekst sponsorowany)

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"


Napisz komentarz

Komentarze

mniam 27.02.2019 19:39
Uwielbiam Wasze pączki!!!

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama