Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 30 lipca 2025 15:36
Reklama BMM
Reklama https://www.mario-web.pl/?fbclid=IwY2xjawKmdmpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoU1Vyd1F2VmVBTEJTZXZIAR4R7OQoIiStikie9PkVq_jed6ugpLqCXRABOmzOXsgh5-xjWxRaek2puL_0KA_aem_vRRkult5-xnxh4novgQbiw

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Podziel się
Oceń

'- Chyba nie ma w Oławie osoby, która nie jadła naszego pączka - mówi Edyta Chmieluk, kierownik ciastkarni "Społem Oława". - I nie ma co się dziwić, one po prostu są najlepsze! Gdy znajomi na Facebooku chwalą się liczbą zjedzonych pączków, gdy koleżanka z klubu fitness z przerażeniem liczy kalorie, gdy masz już dość, ale weźmiesz jeszcze jednego, gdy śrubujesz kolejny osobisty rekord, i gdy Ania Lewandowska nie ma już żadnych argumentów - to najprawdopodobniej trwa właśnie Tłusty Czwartek. W tym roku święto (żaden prawdziwy łasuch nie wybaczyłby nam, gdybyśmy użyli innego określenia) przypada 28 lutego. Przed rokiem obchodziliśmy je zdecydowanie wcześniej, bo już 8 lutego. Tradycja jedzenia w Tłusty Czwartek pączków pojawiła się w Polsce już w XVII wieku i dotyczyła raczej miast i dworów. Na wieś pączkowe szaleństwo dotarło pod koniec XIX wieku. Słodkie i okrągłe pampuchy dawniej jadano głównie ze skwarkami.Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Rozpoczyna jednocześnie ostatni tydzień karnawału. Dawne ludy pogańskie świętowały wtedy koniec zimy i nadejście wiosny. Dziś jest to po prostu ten jeden dzień w roku, w którym kalorie kompletnie się nie liczą.

Receptura jest tajna

Dla oławskich cukierni Tłusty Czwartek to prawdziwe wyzwanie. Prym w tym względzie niewątpliwie wiedzie "Społem", które dla swoich klientów szykuje ponad 30 000 pączków z nadzieniem różanym. - Róża to najważniejszy składnik - przekonuje kierownik ciastkarni "Społem". - Nie zdradzę naszej receptury, bo to dla nas ścisła tajemnica. Róża bardzo się jednak kojarzy z Tłustym Czwartkiem. Próbowaliśmy różnych eksperymentów, ale ostatecznie żaden smak nie przekonał nas tak bardzo. No, bo...kto nie kocha pączków z różą?! Dla ciastkarki "Społem" Tłusty Czwartek to najgorętszy okres w roku. W 2019 przygotowania rozpoczęły się już na przełomie stycznia i lutego. Już miesiąc wcześniej zbierano zamówienia, by w odpowiednim momencie móc ściągnąć surowce. Na tydzień przed najsłodszym dniem w roku wiadomo było, że pączków trzeba zrobić 30 000. A liczba cały czas rosła. By móc zrealizować tak duże zamówienie, co roku zatrudniani są dodatkowi pracownicy. Nad wszystkim czuwa jednak doświadczona załoga, która wie, jak stworzyć idealnego pączka. - Pan chce ode mnie wyciągnąć zbyt wiele poufnych informacji - śmieje się Chmieluk. - A konkurencja czuwa, bo przecież każdy chciałby zrobić takie pączka jak w "Społem". Mogę zdradzić, po czym poznać pączka, który był wyrabiany ręcznie. Niewątpliwie musi mieć białą obwódkę, która świadczy o odpowiednim wysmażeniu. Nie może też mieć idealnego kształtu. Zasada jest prosta - gdy wyrabiamy ciasto ręcznie, to pączki będą podobne, ale nie takie same. Mogą mieć zniekształcenia. Pączek wyrobiony maszynowo będzie wyglądał idealnie. A jak kupimy dziesięć, to wszystkie będą identyczne.

Tylko dobre składniki

Pączki ze "Społem" trafiają do sklepów, ale również do firm, które coraz chętniej częstują swoich pracowników słodkościami. W normalny dzień pączków powstaje około 700-800. Na Tłusty Czwartek obok 30 000 słodkich pampuchów trzeba upiec ponad 300 kilogramów chrustów. Kierownik ciastkarni Edyta Chmieluk pracuje w "Społem" od 12 lat. Od 4 na obecnym stanowisku. Na pytanie, czym pączek ze społem przekonuje klientów, odpowiada: - Dobrocią serca! Mamy wielu stałych odbiorców. Niektóre firmy zgłaszają się do nas od wielu lat i cały czas chwalą nasz produkt. Co roku też dostajemy zamówienia od nowych przedsiębiorstw, czasem nawet takich, których nie znamy. W Oławie już chyba nie ma osoby, która nie jadła pączka ze "Społem". W dużych marketach mogą go kupić taniej, ale przychodzą do nas, bo stawiamy na jakość, świeże produkty i niezmienny od lat, niepowtarzalny smak. Tradycja jest siłą "Społem". W czasach, gdy świat szaleje na punkcie zdrowego żywienia, załoga "Społem" mówi wprost: - Pączek to musi być pączek. Ma być słodki, pyszny i zawierać kalorie. Zdecydowanie ważniejsze jest to, żeby nie zawierał ulepszaczy, które są fatalne dla naszego organizmu. Dlatego tak ważne są dla nas odpowiednie składniki. Wszyscy pracownicy odpowiedzialni za ciastkarskie wypieki w "Społem Oława: Anna Świer, Joanna Herba, Małgorzata Jakimowicz, Maria Wołk-Łaniewska, Marlena Hetmaniak, Monika Siewior, Paweł Piskorski i Tomasz Bratkowski zapraszają do sklepów po tradycyjnego pączka i życzą smacznego. Tłusty Czwartek już 28 lutego. "Społem" obiecuje, że słodkości u nich nie zabraknie!
(tekst sponsorowany)

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"

Wieloletnia tradycja i najlepsze składniki, czyli idealny pączek ze "Społem Oława"


Napisz komentarz

Komentarze

mniam 27.02.2019 19:39
Uwielbiam Wasze pączki!!!

Reklama

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: brak słówTreść komentarza: jak przez wiele lat pomagał cicho p. Jaśnikowski to cisza, gdzie lojalność wobec firm które pomagały? Żyjecie chwilą a nie myślicie przyszłościowoData dodania komentarza: 30.07.2025, 14:23Źródło komentarza: Archon oficjalnym partnerem MGKS „Moto-Jelcz” Oława – razem dla młodych sportowców i lokalnej społecznościAutor komentarza: NataTreść komentarza: Czyli nie dla wszystkich Polaków?Data dodania komentarza: 30.07.2025, 14:14Źródło komentarza: Wystawa IPN o Powstaniu WarszawskimAutor komentarza: BolecTreść komentarza: O co wam ludzie chodzi w tych komentarzach? Przecież jak widać na zdjęciach po obu stronach umieszczone są znaki przystanku autobusowego i z artykułu jasno wynika, że celem jest aby osoby korzystający z komunikacji autobusowej mogli z niej bezpiecznie w tym miejscu korzystać w czasie remontu dworca! Ale jaśniepaństwo to najchętniej wjechałoby samochodem na perony (a brzuchy rosną).Data dodania komentarza: 30.07.2025, 13:57Źródło komentarza: Tu posypią się mandaty!Autor komentarza: HeheszekTreść komentarza: To myślisz, że jak Frisch przestanie brać pensje i zwolni z pracy połowę urzędników to Tauron wszystko naprawi? Mega logika. Brawo. Startuj w wyborach i masz mój glosData dodania komentarza: 30.07.2025, 12:15Źródło komentarza: Wciąż ciemna Oława. Dlaczego? Miasto tłumaczyAutor komentarza: alarmowaniTreść komentarza: Gdyby Odra była prawidłowo zagospodarowana to 3m powinno być normą dla prawidłowego funkcjonowania i żeglugi a tak jest albo za dużo albo za mało wody.Podobnie z Oławką.Data dodania komentarza: 30.07.2025, 11:45Źródło komentarza: Jak wygląda sytuacja hydrologiczna w Oławie. Stan na 30 lipcaAutor komentarza: Gocha ze ZwierzyńcaTreść komentarza: Kim jesteś ? Nie znam ciebie O.s. Nie musisz czytać .....Data dodania komentarza: 30.07.2025, 11:44Źródło komentarza: Tu posypią się mandaty!
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama