Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 20 maja 2025 06:16
Reklama
Reklama
Reklama Uniwersytet Wrocławski

Pączki od Krawczyńskich. W sam raz na sylwestra

Fragment sagi rodu znanych cukierników, który publikujemy w "Gazecie Powiatowej": - Pączki? To nie był nasz wybór - wyjaśnia pan Jerzy Krawczyński. - Tak po prostu wyszło. Ludzie zadecydowali, co im smakuje. A robiło się tak, jak ojciec nas nauczył.
Reklama
Pączki od Krawczyńskich. W sam raz na sylwestra
Oława. Jerzy Krawczyński ze słynnymi pączkami z rodzinnej cukierni

Autor: Jerzy Kamiński

Podziel się
Oceń

Efekt? Znakomity. W sam raz na sylwestra.

Reklama

To najlepszy moment, by zadać niedyskretne pytanie, które już padało w setkach oławskich domów. Otóż miejska legenda głosi, że Stefan Krawczyński uczył się robienia pączków u Bliklego w Warszawie. Ponieważ faktycznie pobierał nauki cukiernictwa w stolicy, a jego pączki były pyszne, wielu mieszkańców uznało tę historię za pewnik. Sukces tylko niósł tę legendę. 

- Eeee tam, ktoś puścił plotkę... - krzywi się pan Jerzy, przeklinając cicho pod nosem, za co zaraz przeprasza. - Blikle to nie jest to. Niech on się schowa przy naszych pączkach. 

Bo panu Jerzemu tamte nie smakują.

- Przede wszystkim na innym tłuszczu smażymy - tłumaczy. - Na Tytanie, a to jest czysto roślinny tłuszcz. I dwa - ojciec nauczył się robienia pączków nie u Bliklego, a w cukierni u Fronczka na Poznańskiej, gdzie zresztą na piętrze jakiś czas mieszkał. Prawdziwa w tej legendzie o Bliklem jest więc tylko Warszawa.

Przyznaje, że to zwykle pączków i napoleonek szło najwięcej. Wcześniej dużo robiono bułek drożdżowych, bo przecież to jest to samo ciasto, co na pączki.

- Teraz w naszych grzebieniach też jest to samo ciasto, podobnie w placku - dodaje pan Jerzy.  Wszystkie nasze wyroby drożdżowe mają jedno podstawowe ciasto, tylko że później się je dzieli. Tu na pączki, tu na wieńce, tu na strucle, potem dodaje mak, przyprawy.

A co z tajemniczą recepturą na pączki? Nie ma. To znaczy Stefan Krawczyński nigdy jej nie przekazał synom na piśmie. Musieli przechowywać w głowie.

- Wtedy się nie zapisywało - tłumaczy pan Jerzy. - Jak ojciec był młody, zaglądał cukiernikom Fronczka przez ramię, żeby podejrzeć co i jak robią. Tak samo my podglądaliśmy pracę ojca. Nigdy niczego nie zapisywaliśmy, ale też nie wprowadzaliśmy żadnych zmian do receptury Stefana.

To nie do końca prawda, bo nadzienie jest teraz nieco inne. Takiego jak było kiedyś, już po prostu nie ma.

- To tak jak z nadzieniem do keksa - tłumaczy cukiernik. - Kiedyś były czereśnie, gruszki, śliwki w takim gęstym syropie, że jak otworzyłem, to zapach na cały zakład szedł. Tak samo z esencjami. Jak przychodziły z Poznania od Wendla (nie mylić z Wedlem) to na całej poczcie pachniało. To była prawdziwa esencja! Jak to się mówi, jedna kropla na cztery tysiące wystarczyła. I wszystko naturalne. Ale dziś nie ma już tej firmy, nie ma takich smaków.

Dawniej jak były pączki z różą, to wiadomo, że Stefan Krawczyński sam ją ucierał z cukrem. A syropy gotował w pracowni na piętrze kamienicy, gdzie było coś w rodzaju kuchennego laboratorium. Tam trzymał też słoiki z wszystkim do dekoracji ciast. 

Jeżeli chodzi o przepis na pączki, to niedawno jednak został spisany. Przez wnuka pana Jerzego, Tomka, który też już zapuszcza się w zakamarki cukierni i uczy rzemiosła.

- Nie chodzi tylko o pączki, on spisał wszystkie najważniejsze przepisy, ale tu nie ma co zdradzać, bo to jest tajemnica - mówi pan Jerzy i przekonuje, że nie ma żadnych niespodziewanych składników. Liczy się za to sposób wykonania, a to już trzeba podpatrzeć. Tyle że poza rodziną raczej nikt nie ma dostępu na zaplecze cukierni.

- Często mówi się, że w trakcie smażenia pączki przesiąkają tłuszczem - mówi Leokadia Krawczyńska. - Nie u nas.

Tłumaczy, że to właśnie zasługa receptury Stefana. Powoduje, że te pączki nie nasiąkają tłuszczem. Dodaje, że ważne są także specjalne proporcje. Być może więc to jest tajemnica smaku tych pączków? Skład musi ze sobą współgrać, a drożdżowe ciasto trzeba wyrabiać bardzo długo. - W naszym przypadku to około pół godziny, oczywiście w cieplarnianych warunkach - zdradza pani Leokadia. -  Potem szprycujemy je marmoladą, czyli po staremu. Bo dziś to wbija się marmoladę dopiero po wysmażeniu. A u nas szprycuje się przed rośnięciem. Dzieli się ciasto, układa na stołach, jak wyrosną (15-20 minut), szprycuje się marmoladą i wtedy można je zawijać. 

Pani Leokadia przyznaje, że lubi to robić, a robi od wielu lat. Dziennie potrafi zawinąć 300-500 sztuk.

*

To fragment sagi rodu Krawczyńskich, który publikujemy w"Gazecie Powiatowej' - obecnie w sprzedaży jest gazeta z drugą częścią. Za tydzień kolejna - ostatnia. 

*

Na fotografiach niżej stara maszyna do mechanicznego dzielenia ciasta na 30 kawałków - wszystkie pączki Krawczyńskich przez nią przechodzą, a także stare zdjęcia z cukierni Krawczyńskich, a na nich Stefan Krawczyński, Jerzy i Danuta Krawczyńscy oraz Marek i Leokadia Krawczyńscy


Napisz komentarz

Komentarze

Mirek&Lucek 04.01.2022 20:57
Ogólnie to dobrze sponsorowany ten artykuł

Reklama
Ola 02.01.2022 09:13
Jaka konkurencja ,nie mam nic wspólnego z tą branżą !Poprostu czasami kupowałam ciasto na Brzeskiej i sernik z ziemniakami i ciasto francuskie i ogromem cukru mi nie odpowiada !No chciałeś to napisałam prawde .

Ola 01.01.2022 11:27
Ciasta takie sobie ,bez szału !DUUUUUUUUUUUUUUUUUżo cukru ,i sztucznych aromatów, badziewi !

ja 01.01.2022 16:34
O chyba konkurencja się odezwała haha, nie prawda, mają najlepsze wypieki w mieście.

Nika 01.01.2022 00:17
Najlepsza cukiernia w Oławie, poza tym mam sentyment z dzieciństwa, gdy mama kupowała mi tam lody , a było to jakieś 30 lat temu ;-)

waga75 31.12.2021 16:02
Gdy byłem uczniem w LO w Oławie chodziliśmy na Lody do Krawczyńskich /Lody na brzeskiej/ były bardzo dobre. Lata 1959 1960.

Reklama

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
Media.net, 8CUTQ396X, DIRECT
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER

 

<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1768557">

</div>

<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq");

</script>

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: Bardzo Wysoka organizatorkaTreść komentarza: A kiedy zlot Wysokich Ludzi w Oławie? W innych miastach od dawna takie zloty są organizowane i cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony wysokich osób.Data dodania komentarza: 19.05.2025, 20:45Źródło komentarza: Andrzej Zielonka wicemistrzem Polski weteranów w petanqueAutor komentarza: Herr FlickTreść komentarza: Mimo wszystko POPiS huehue. Nie płaczcie teraz, że żyjecie we własnym kraju jak obywatele trzeciej kategorii. A będzieci żyli jeszcze gorzej. Była szansa wyzwolić się spod jarzma, wstać z kolan, ale wybraliście swoich oprawców, antypolaków, wrogów. Wybraliście Ukro-Polin zamiast Polski. Z wami można zrobić wszystko, głupie barany.Data dodania komentarza: 19.05.2025, 20:27Źródło komentarza: Wyniki wyborów w powiecie oławskim. Trzaskowski prowadzi, ale nie w każdej gminieAutor komentarza: JacekTreść komentarza: A ci dalej z tymi mieszkaniami , to co ma powiedzieć Warszawa po rządach Walcowej tam na bruk poszło tysiące ludzi a Trzaskowski był jej szefem w kampanii i dalej ludzi się wyprowadza tylko cwaniej .Może przypomnieć o ś,p, GrodzkiejData dodania komentarza: 19.05.2025, 20:21Źródło komentarza: Wyniki wyborów w powiecie oławskim. Trzaskowski prowadzi, ale nie w każdej gminieAutor komentarza: KierowcaTreść komentarza: Norma emisji hałasu to przede wszystkim jazda 60 km/h , dobre opony a reszta jak technicznie jest stara czyli nie spełnia emisji hałasu . Muszą być nowe auta minimum 3 letnie żeby to spełniac .Data dodania komentarza: 19.05.2025, 20:08Źródło komentarza: „Cichy powiat oławski”, czyli działania przy użyciu sonometruAutor komentarza: HeheszekTreść komentarza: Wszyscy w miarę normalni mieszkańcy, domyślają się, że ten punkt jest otwarty dla nas, dla mieszkańców, a nie dla urzędników. No ale widać są i myślący inaczej, którzy posługują się swoją logiką.Data dodania komentarza: 19.05.2025, 20:00Źródło komentarza: W 5 dni wniosek złożyły tu 23 osobyAutor komentarza: NataTreść komentarza: I tak powinno być co roku!!!Data dodania komentarza: 19.05.2025, 19:58Źródło komentarza: Amnestia w "Koronce"
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama