Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 10 maja 2024 08:51
Reklama BMM
Reklama
Reklama
News will be here

Pączki od Krawczyńskich. W sam raz na sylwestra

Fragment sagi rodu znanych cukierników, który publikujemy w "Gazecie Powiatowej": - Pączki? To nie był nasz wybór - wyjaśnia pan Jerzy Krawczyński. - Tak po prostu wyszło. Ludzie zadecydowali, co im smakuje. A robiło się tak, jak ojciec nas nauczył.
Pączki od Krawczyńskich. W sam raz na sylwestra
Oława. Jerzy Krawczyński ze słynnymi pączkami z rodzinnej cukierni

Autor: Jerzy Kamiński

Efekt? Znakomity. W sam raz na sylwestra.

To najlepszy moment, by zadać niedyskretne pytanie, które już padało w setkach oławskich domów. Otóż miejska legenda głosi, że Stefan Krawczyński uczył się robienia pączków u Bliklego w Warszawie. Ponieważ faktycznie pobierał nauki cukiernictwa w stolicy, a jego pączki były pyszne, wielu mieszkańców uznało tę historię za pewnik. Sukces tylko niósł tę legendę. 

- Eeee tam, ktoś puścił plotkę... - krzywi się pan Jerzy, przeklinając cicho pod nosem, za co zaraz przeprasza. - Blikle to nie jest to. Niech on się schowa przy naszych pączkach. 

Bo panu Jerzemu tamte nie smakują.

- Przede wszystkim na innym tłuszczu smażymy - tłumaczy. - Na Tytanie, a to jest czysto roślinny tłuszcz. I dwa - ojciec nauczył się robienia pączków nie u Bliklego, a w cukierni u Fronczka na Poznańskiej, gdzie zresztą na piętrze jakiś czas mieszkał. Prawdziwa w tej legendzie o Bliklem jest więc tylko Warszawa.

Przyznaje, że to zwykle pączków i napoleonek szło najwięcej. Wcześniej dużo robiono bułek drożdżowych, bo przecież to jest to samo ciasto, co na pączki.

- Teraz w naszych grzebieniach też jest to samo ciasto, podobnie w placku - dodaje pan Jerzy.  Wszystkie nasze wyroby drożdżowe mają jedno podstawowe ciasto, tylko że później się je dzieli. Tu na pączki, tu na wieńce, tu na strucle, potem dodaje mak, przyprawy.

A co z tajemniczą recepturą na pączki? Nie ma. To znaczy Stefan Krawczyński nigdy jej nie przekazał synom na piśmie. Musieli przechowywać w głowie.

- Wtedy się nie zapisywało - tłumaczy pan Jerzy. - Jak ojciec był młody, zaglądał cukiernikom Fronczka przez ramię, żeby podejrzeć co i jak robią. Tak samo my podglądaliśmy pracę ojca. Nigdy niczego nie zapisywaliśmy, ale też nie wprowadzaliśmy żadnych zmian do receptury Stefana.

To nie do końca prawda, bo nadzienie jest teraz nieco inne. Takiego jak było kiedyś, już po prostu nie ma.

- To tak jak z nadzieniem do keksa - tłumaczy cukiernik. - Kiedyś były czereśnie, gruszki, śliwki w takim gęstym syropie, że jak otworzyłem, to zapach na cały zakład szedł. Tak samo z esencjami. Jak przychodziły z Poznania od Wendla (nie mylić z Wedlem) to na całej poczcie pachniało. To była prawdziwa esencja! Jak to się mówi, jedna kropla na cztery tysiące wystarczyła. I wszystko naturalne. Ale dziś nie ma już tej firmy, nie ma takich smaków.

Dawniej jak były pączki z różą, to wiadomo, że Stefan Krawczyński sam ją ucierał z cukrem. A syropy gotował w pracowni na piętrze kamienicy, gdzie było coś w rodzaju kuchennego laboratorium. Tam trzymał też słoiki z wszystkim do dekoracji ciast. 

Jeżeli chodzi o przepis na pączki, to niedawno jednak został spisany. Przez wnuka pana Jerzego, Tomka, który też już zapuszcza się w zakamarki cukierni i uczy rzemiosła.

- Nie chodzi tylko o pączki, on spisał wszystkie najważniejsze przepisy, ale tu nie ma co zdradzać, bo to jest tajemnica - mówi pan Jerzy i przekonuje, że nie ma żadnych niespodziewanych składników. Liczy się za to sposób wykonania, a to już trzeba podpatrzeć. Tyle że poza rodziną raczej nikt nie ma dostępu na zaplecze cukierni.

- Często mówi się, że w trakcie smażenia pączki przesiąkają tłuszczem - mówi Leokadia Krawczyńska. - Nie u nas.

Tłumaczy, że to właśnie zasługa receptury Stefana. Powoduje, że te pączki nie nasiąkają tłuszczem. Dodaje, że ważne są także specjalne proporcje. Być może więc to jest tajemnica smaku tych pączków? Skład musi ze sobą współgrać, a drożdżowe ciasto trzeba wyrabiać bardzo długo. - W naszym przypadku to około pół godziny, oczywiście w cieplarnianych warunkach - zdradza pani Leokadia. -  Potem szprycujemy je marmoladą, czyli po staremu. Bo dziś to wbija się marmoladę dopiero po wysmażeniu. A u nas szprycuje się przed rośnięciem. Dzieli się ciasto, układa na stołach, jak wyrosną (15-20 minut), szprycuje się marmoladą i wtedy można je zawijać. 

Pani Leokadia przyznaje, że lubi to robić, a robi od wielu lat. Dziennie potrafi zawinąć 300-500 sztuk.

*

To fragment sagi rodu Krawczyńskich, który publikujemy w"Gazecie Powiatowej' - obecnie w sprzedaży jest gazeta z drugą częścią. Za tydzień kolejna - ostatnia. 

*

Na fotografiach niżej stara maszyna do mechanicznego dzielenia ciasta na 30 kawałków - wszystkie pączki Krawczyńskich przez nią przechodzą, a także stare zdjęcia z cukierni Krawczyńskich, a na nich Stefan Krawczyński, Jerzy i Danuta Krawczyńscy oraz Marek i Leokadia Krawczyńscy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Mirek&Lucek 04.01.2022 20:57
Ogólnie to dobrze sponsorowany ten artykuł

Ola 02.01.2022 09:13
Jaka konkurencja ,nie mam nic wspólnego z tą branżą !Poprostu czasami kupowałam ciasto na Brzeskiej i sernik z ziemniakami i ciasto francuskie i ogromem cukru mi nie odpowiada !No chciałeś to napisałam prawde .

Ola 01.01.2022 11:27
Ciasta takie sobie ,bez szału !DUUUUUUUUUUUUUUUUUżo cukru ,i sztucznych aromatów, badziewi !

ja 01.01.2022 16:34
O chyba konkurencja się odezwała haha, nie prawda, mają najlepsze wypieki w mieście.

Nika 01.01.2022 00:17
Najlepsza cukiernia w Oławie, poza tym mam sentyment z dzieciństwa, gdy mama kupowała mi tam lody , a było to jakieś 30 lat temu ;-)

waga75 31.12.2021 16:02
Gdy byłem uczniem w LO w Oławie chodziliśmy na Lody do Krawczyńskich /Lody na brzeskiej/ były bardzo dobre. Lata 1959 1960.

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: OlawiakTreść komentarza: Taki z ciebie z dziada pradziada jak ten co na Białoruś uciekł taki sam z ciebie Olawiak a i uważaj bo kruk krukowi oka nie wykole ale ruda Wrona możeData dodania komentarza: 09.05.2024, 16:27Źródło komentarza: W Oławie bez zmian. Wciąż rządzą PiS i BBSAutor komentarza: Bój w hucieTreść komentarza: Kretyński ranking.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 16:08Źródło komentarza: Ranking społecznie poważanych zawodów 2024Autor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: Przecież wygrała PO, a na ścianie wschodniej raczej nie wygrywaData dodania komentarza: 09.05.2024, 15:20Źródło komentarza: W Oławie bez zmian. Wciąż rządzą PiS i BBSAutor komentarza: TrololoTreść komentarza: To tak w ramach usystemowania: Polska zachodnia do Warszawa... tak gdzieś do wysokości Łodzi + PGRy na północy (czyt. ta światła - młodzi, wykształceni...), a reszta to wschodnia: ta na wschodzie (katolicka dzicz zza Wisły) oraz kresy (jeszcze większa dzicz zza Buga, przesiedlona na zachód)?Data dodania komentarza: 09.05.2024, 15:12Źródło komentarza: W Oławie bez zmian. Wciąż rządzą PiS i BBSAutor komentarza: ZapytanieTreść komentarza: Panie profesorze, czy to jak Pan ujął "tylu ludzi skrzywdził" ma związek z nieletnimi? Proszę o odpowiedź, jest ona bardzo ważnaData dodania komentarza: 09.05.2024, 14:43Źródło komentarza: Jan Dalgiewicz dziękuje, prosi o wybaczenie i sam wybaczaAutor komentarza: PTreść komentarza: Jednak Oława to jak wschodnia ściana Polski. Czyżby dlatego, że większość mieszkańców jest ze Wschodu???Data dodania komentarza: 09.05.2024, 14:11Źródło komentarza: W Oławie bez zmian. Wciąż rządzą PiS i BBS
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama