Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 13 grudnia 2025 13:23
Reklama Hipol

Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi

Gratulacje! Koło Gospodyń Wiejskich z Grędziny zwyciężyło w eliminacjach dolnośląskich do pierwszego etapu konkursu kulinarnego dla KGW Festiwal "Polska od kuchni". Ich smaczna propozycja to gołąbki z kaszą gryczaną
Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi
To właśnie te gołąbki

Źródło: KGW Grędzina

Podziel się
Oceń

Tak KGW Grędzina tak pisze o tych gołąbkach:

Gołąbki z kaszą gryczaną są tradycyjnym daniem kuchni Europy wschodniej, które przywędrowało wraz osadnikami na tereny Dolnego Śląska. Znakomicie wpisuje się w nowoczesne trendy ze względu na bogactwo witamin i błonnika w kaszy gryczanej i warzywach. Jednocześnie danie niezbyt popularne, a warte poznania. Produkty potrzebne do wykonania są ogólnodostępne, niedrogie, często z przydomowego ogrodu i pobliskiego lasu. Nasza koleżanka Agnieszka dostała ten przepis od swojej babci Józi, która pochodziła z dawnych polskich kresów wschodnich - z Toporowa. Babcia robiła gołąbki bez przepisu, wszystko dodawała na oko, bo pracowała gotując na weselach. Gołąbki podawano tam, kiedy zmęczeni tańcami goście powoli zapominali o zjedzonym wcześniej obiedzie. Wtedy pachnące gołąbki ze śmietaną smakowały wspaniale. Można przypuszczać, że była to potrawa niecodzienna i wykwintna, bo od czasów słowiańskich potrawom podawanym na szczególne okoliczności nadawano nazwy zwierząt. Nasza Agnieszka gotuje je do dzisiaj swojej rodzinie.

Jak je zrobić? 

600 g kaszy gryczanej palonej, 500 g mięsa mielonego, 2 duże cebule, 5 dużych ziemniaków, 3 suszone grzyby, 2 garści zielonej pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego, 1 średnia kapusta, 10 łyżek smalcu ze skwarkami, sól, pieprz do smaku, gęsty jogurt naturalny 

Farsz: Grzyby moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy przez 30 minut i ostudzone kroimy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy surowe mięso, nie ugotowaną kaszę, grzyby, pokrojoną zieloną pietruszkę, surowe starte ziemniaki i podsmażoną cebulkę doprawiając wszystko solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy twardy głąb i parzymy. Oddzielamy liście ścinając twarde nerwy. 

Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Każdą warstwę gołąbków smarujemy przecierem pomidorowym. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy 3 łyżki smalcu ze skwarkami. Gotujemy do miękkości 1,5-2 godziny. Podajemy z jogurtem naturalnym polane łyżką smalcu ze skwarkami.

Spróbujcie zrobić, pycha!


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: RedaktorTreść komentarza: Dziękuję za korektę - czyli ktoś te komentarze jednak czyta.. :-)Data dodania komentarza: 13.12.2025, 12:50Źródło komentarza: Najpierw zwolnienia, teraz sprzedają zakład za niemal 27 mln zł!Autor komentarza: RedaktorTreść komentarza: Przykra informacja. Trudny czas dla pracowników. Trudno się uśmiechać w takiej Polsce... Do tego artykuł z błędami: "pojawiła się oferta kupna terenu po zakładzie.." - jeśli już to oferta sprzedaży terenu.. itd.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:59Źródło komentarza: Najpierw zwolnienia, teraz sprzedają zakład za niemal 27 mln zł!Autor komentarza: TołdiTreść komentarza: Inwestycje w kampanie wyborczą muszą się zwrócić :)Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:53Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: sebaTreść komentarza: Powyciągać trzeba ich z samochodów!! Patrole w większości powinny być piesze. Nie widać ich w mieście zupełnie.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:52Źródło komentarza: Ma być tak pięknie, ale na razie... MINUS!Autor komentarza: ŁukaszTreść komentarza: Kolejna podejrzana sprawa. Podczas kadencji Burmistrza Szczęśniaka wybudowano kilkaset mieszkań w ramach TBS. A tanie mieszkania to w tej chwili największa bolączka mieszkańców. Od kiedy władze przejeli Lokalni z burmistrzem na czele, całkowicie zaniechano budowy nowych tanich mieszkań dla mieszkańców. Dziwnie zbiega się to z czasem gdy w deweloperke zaczął bawić się sami wiecie kto... i jak wpływ w przeszłości, oraz teraźniejszości miał na lokalnych samorządowców. Kolejna sprawa to działka dla jelcza,torpedowana w przeszłości przez ludzi powiązanych z burmistrzem. Dziwnym trafem sami wiecie kto zapowiada tam teraz powstanie nowego osiedla. Przypadek? A może pod zasłoną pięknych uśmiechów, uścisków dłoni na targowisku wpuściliśmy sobie do pałacu prawdziwego konia trojańskiego?Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:52Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: asdefTreść komentarza: Fajne czasy, nie to co teraz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:45Źródło komentarza: Twórzmy wspólnie fotograficzną historię Oławy (album 211)
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama