Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:59
Reklama BMM
Reklama

Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi

Gratulacje! Koło Gospodyń Wiejskich z Grędziny zwyciężyło w eliminacjach dolnośląskich do pierwszego etapu konkursu kulinarnego dla KGW Festiwal "Polska od kuchni". Ich smaczna propozycja to gołąbki z kaszą gryczaną
Z tymi gołąbkami zwyciężyły w eliminacjach. Znamy przepis od babci Józi
To właśnie te gołąbki

Źródło: KGW Grędzina

Podziel się
Oceń

Tak KGW Grędzina tak pisze o tych gołąbkach:

Gołąbki z kaszą gryczaną są tradycyjnym daniem kuchni Europy wschodniej, które przywędrowało wraz osadnikami na tereny Dolnego Śląska. Znakomicie wpisuje się w nowoczesne trendy ze względu na bogactwo witamin i błonnika w kaszy gryczanej i warzywach. Jednocześnie danie niezbyt popularne, a warte poznania. Produkty potrzebne do wykonania są ogólnodostępne, niedrogie, często z przydomowego ogrodu i pobliskiego lasu. Nasza koleżanka Agnieszka dostała ten przepis od swojej babci Józi, która pochodziła z dawnych polskich kresów wschodnich - z Toporowa. Babcia robiła gołąbki bez przepisu, wszystko dodawała na oko, bo pracowała gotując na weselach. Gołąbki podawano tam, kiedy zmęczeni tańcami goście powoli zapominali o zjedzonym wcześniej obiedzie. Wtedy pachnące gołąbki ze śmietaną smakowały wspaniale. Można przypuszczać, że była to potrawa niecodzienna i wykwintna, bo od czasów słowiańskich potrawom podawanym na szczególne okoliczności nadawano nazwy zwierząt. Nasza Agnieszka gotuje je do dzisiaj swojej rodzinie.

Jak je zrobić? 

600 g kaszy gryczanej palonej, 500 g mięsa mielonego, 2 duże cebule, 5 dużych ziemniaków, 3 suszone grzyby, 2 garści zielonej pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego, 1 średnia kapusta, 10 łyżek smalcu ze skwarkami, sól, pieprz do smaku, gęsty jogurt naturalny 

Farsz: Grzyby moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy przez 30 minut i ostudzone kroimy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy surowe mięso, nie ugotowaną kaszę, grzyby, pokrojoną zieloną pietruszkę, surowe starte ziemniaki i podsmażoną cebulkę doprawiając wszystko solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy twardy głąb i parzymy. Oddzielamy liście ścinając twarde nerwy. 

Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Każdą warstwę gołąbków smarujemy przecierem pomidorowym. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy 3 łyżki smalcu ze skwarkami. Gotujemy do miękkości 1,5-2 godziny. Podajemy z jogurtem naturalnym polane łyżką smalcu ze skwarkami.

Spróbujcie zrobić, pycha!


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama