Picie naparu kawy może zmniejszać ryzyko powstania niektórych chorób, które dotyczą coraz większej liczby osób. Przykładem jest cukrzyca typu 2, która charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi. Z czasem doprowadza to do uszkodzenia wielu narządów. Jak pokazują badania, kawa może zmniejszyć rozwój tej choroby o 21%. Dodatkowo regularne picie jej naparu zmniejsza ryzyko powstania nowotworu wątroby oraz jelita grubego.
Kawa poprawia koncentrację, co wpływa na szybkość wyszukiwania potrzebnych informacji. Z tego powodu najczęściej po nią sięgamy. Nie jest to jej jedyny pozytywny wpływ na układ nerwowy. Razem z herbatą, witaminami z grupy B oraz kwasami tłuszczowymi omega-3 może hamować rozwój demencji oraz chorób zwyrodnieniowych mózgu, których częstotliwość wzrasta wraz z wiekiem.
Przykładem może być choroba Alzheimera oraz Parkinsona. Szansa na zachorowanie na te choroby maleje o ok. 30% przy piciu 3 filiżanek kawy dziennie. Ciekawe jest również to, że jej regularne picie zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji o 9-20%.
Kawa swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza kofeinie, a także polifenolą, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne - spowalniają procesy starzenia się organizmu, działają ochronnie na naczynia krwionośne i układ nerwowy. Przykładem jest kwas chlorogenowy. Wpływa on pozytywnie na przemianę neuroprzekaźników, których zadaniem jest przenoszenie informacji pomiędzy komórkami układu nerwowego.
Zanim sięgniemy po kawę warto pamiętać, że jej dobroczynne właściwości wynikają z picia czystego naparu - bez cukru i mleka. Przygotowując kawę należy ograniczyć do minimum kontakt naparu z fusami np. używając papierowego filtra. Im dłuższy kontakt naparu z fusami tym więcej związków, które mogą wpływać na wzrost cholesterolu we krwi, przechodzi do niego.
Pamiętajmy, że nadmiar kawy może za bardzo pobudzić i powodować drżenie mięśni. Dlatego ograniczmy się do 3 filiżanek dziennie. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe. Kawa może zaostrzać niepożądane objawy, tym bardziej jeżeli spożywana jest na pusty żołądek. Również osoby, u których wykryto nadciśnienie tętnicze krwi powinny zachować ostrożność. Organizm niektórych osób może być szczególnie wrażliwy i reagować wzrostem ciśnienia krwi po spożyciu kawy. Dlatego przy nadciśnieniu tętniczy należy pamiętać o regularnym korzystaniu z ciśnieniomierza.
Na jaką kawę zdecydujesz się dzisiaj? Espresso, a może klasyczna czarna? Dla smaku czy dla zdrowia?
Agnieszka Maria Bernatowicz dietetyk kliniczny

Napisz komentarz
Komentarze