Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 28 maja 2025 07:55
Reklama
Reklama Uniwersytet Wrocławski

Naukowczyni o przetworach. Jak je robić z korzyścią dla zdrowia

Koniec lata to czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.
Naukowczyni o przetworach. Jak je robić z korzyścią dla zdrowia
Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić przetwory domowe z korzyścią dla zdrowia.

Źródło: UPWr.

Podziel się
Oceń

Praktycznie każdy rodzaj owoców i warzyw można przetworzyć, robiąc z nich dżemy, konfitury, marynaty przeciery, sosy, mrożonki, soki, susze, kiszonki, wina czy nalewki. 

Reklama

Jak podkreśla prof. Anna Sokół-Łętowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ważne jest, by upewnić się przed rozpoczęciem pracy, że surowce, z których robimy przetwory, są zdrowe i bez objawów zepsucia. Jeśli pojawi się pleśń na powierzchni, to znaczy, że jest ona w całym owocu lub warzywie. Warto pamiętać też o tym, by owoce były w pełni dojrzałości, o intensywnej barwie i smaku, a warzywa młode i delikatne – w starszych będzie więcej skrobi, włókien i większe gniazda nasienne.

– Jeśli chcemy zrobić sok, to najlepiej, żeby był wyciskany i krótko spasteryzowany. Nie warto robić soku w sokowniku, w którym przez dłuższy czas panuje wysoka temperatura, bo to przede wszystkim niszczy witaminę C i inne związki bioaktywne. W praktyce pozostają cukry, kwasy i pektyny oraz śladowe ilości innych składników – mówi prof. Sokół-Łętowska.

Przy robieniu jakichkolwiek przetworów warto też unikać natleniania rozdrobnionego surowca i nie wystawiać go na działanie tlenu, bo degraduje on wiele składników i pogarsza jakość produktu. Dlatego po rozdrobnieniu trzeba zabezpieczyć surowiec przed utlenianiem.

Aby zachować jasną barwę, pokrojone surowce, które mają tendencję do ciemnienia ze względu na zawartość aktywnych enzymów utleniających związki fenolowe do brązowych związków, dobrze jest zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub skropić sokiem z cytryny w przypadku owoców – kwas dezaktywuje enzym, lub też krótko zblanszować w przypadku warzyw, bo tu podobne działania ma  temperatura.

– Jeśli zaś utrwalamy owoce w wysokiej temperaturze, a więc pasteryzujemy, to należy szybko schłodzić opakowania z przetworami, by powstrzymać procesy degradacji witamin, barwników i związków prozdrowotnych. Z kolei przy robieniu soku pomidorowego należy jak najszybciej ogrzać surowiec – temperatura zniszczy enzym pektynolityczny, który rozkłada pektyny, a brak pektyn powoduje późniejsze rozwarstwienie soku – tłumaczy prof. Sokół-Łętowska.

Jeśli chodzi o dżemy, to należy gotować je krótko. Tylko tyle, żeby wysycić owoce cukrem. Konieczny jest też dodatek preparatów pektynowych dostępnych w handlu jako żelfix, dżemix, czy cukier żelujący. Jak podkreśla prof. Sokół-Łętowska najlepiej wybierać te, które wymagają najmniejszego dodatku, na opakowaniach oznaczone jako 3:1 – otrzymamy wówczas dżemy niskosłodzone, zawierające około 30% cukru.

Z kolei powidła, czyli długo gotowane przeciery ze śliwek węgierek, można robić zupełnie bez dodatku cukru, jeśli owoce są słodkie. Jeśli zaś zależy nam na ładniejszej barwie, można dodać cukru na samym końcu gotowania.

– Pamiętajmy, że do utrwalenia owoców przez pasteryzację nie jest potrzebny cukier. W temperaturze do 100 stopni pasteryzujemy przetwory kwaśne, czyli produkty z owoców, ale przy przetworach warzywnych, czyli niekwaśnych, konieczna jest sterylizacja, w około 120 stopniach, która jest niedostępna w warunkach domowych. Dlatego najlepiej je zakwasić na przykład przez dodanie przecieru z pomidorów – będzie bezpieczniej. Albo zrobić marynaty – mówi ekspertka, podsumowując, że jeśli chcemy dłużej cieszyć się sezonowymi owocami i warzywami, przy okazji zachowując wszystkie składniki i wartości odżywcze, najlepiej i najprościej jest je po prostu zamrozić.


 


Napisz komentarz

Komentarze

Do kakaba 19.11.2022 12:29
I dobrze,że piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą.Bierz z nich przykład.

Reklama
Do kakaba 17.11.2022 18:34
,,Piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą,żeby nie mieć nadwagi.'' I bardzo dobrze,bierz nich przykład

Kakab 10.11.2022 15:14
Piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą żeby być bez nadwagi

Rafkol 23.10.2022 16:25
Ładna Wiola z Tomkiem też potrafią zdrową żywnością przygotowac

Fig 23.10.2022 16:14
Piękna para Wiola i Tomek jedzą tylko fit,zdrowe jedzenie.Figura zawsze u nich super,to trzeba przyznać

cześ 23.10.2022 20:16
a tobie żal bo wyglądasz jak larwa? :D

Reklama
Nieogarniety 19.11.2022 14:58
Zlekceważ te teksty. Przecież to pisze Kraczek wszystko

waldek z cargo 19.11.2022 16:46
Masz na to jakieś dowody?

do waldka z cargo 20.11.2022 15:16
Piękna para Wiola i Tomek jedzą tylko zdrową żywność i na to dowodów nie potrzeba.Przecież to widać po wyglądzie.Brak zbędnych kilogramów.

Nieogarniety 20.11.2022 20:52
Tylko Kraczek tak nienawidzi Burmistrza, że posunie się do napisania każdego idiotyzmu a najlepszym dowodem na to, jest twoje pytanie

Bubek 15.09.2022 21:02
Widzę pewna niekonsekwencję. W tytule naukowczyni a w tekście profesor a nie profesorka. Ciekawe czy jest też kierownicą samochodowa.

Reklama

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
Media.net, 8CUTQ396X, DIRECT
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER

 

<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1768557">

</div>

<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq");

</script>

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: jatojaTreść komentarza: A gdzie info o cenach biletów? Na stronie basenu też tego nie uświadczysz.Data dodania komentarza: 28.05.2025, 07:52Źródło komentarza: OŁAWA 31 maja otwiera się basen letni. Moc atrakcji!Autor komentarza: XYZTreść komentarza: Ale ten Drabiński miesza!Data dodania komentarza: 28.05.2025, 07:43Źródło komentarza: Kolejna zmiana na tym skrzyżowaniu!Autor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: Ale tak szczerze mówiąc, to wolę półnagie fotki pełnoletnich dziewczyn od dziadka, który tańczy kankana z całą swoją "osobowością" na wierzchu.Data dodania komentarza: 28.05.2025, 06:59Źródło komentarza: Obnażał się przed dziewczynami? Wiemy, co naprawdę się wydarzyłoAutor komentarza: RafaTreść komentarza: Na siłę robią nieformalny trzeci pas. H ... z tego będzieData dodania komentarza: 28.05.2025, 06:38Źródło komentarza: Kolejna zmiana na tym skrzyżowaniu!Autor komentarza: GośćTreść komentarza: Dwa kilometry drogi i najpierw zbiera się "sympozjum" potem koncepcje pozwolenia negocjacje itp aby urzędasy udawały że coś robią gorzej jak za PRL niech najpierw nasz Burmistrz ulicę Zachodnią wyremontuje bo jamy jak na szkodach górniczych wstyd bo inwestorzy ze świata tam się poruszają no ale kasa poszła na niezbędną górkę na sanki i fontannę. Brawo wy!Data dodania komentarza: 28.05.2025, 06:35Źródło komentarza: Ta droga będzie korzystna dla obu gminAutor komentarza: HistorykTreść komentarza: Super wspaniała wiadomość gratulacjeData dodania komentarza: 28.05.2025, 05:58Źródło komentarza: OŁAWA Najwyższy czas! Czekaliśmy na to długo
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama