Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 10:58
Reklama BMM
Reklama
Reklama
News will be here

Naukowczyni o przetworach. Jak je robić z korzyścią dla zdrowia

Koniec lata to czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.
Naukowczyni o przetworach. Jak je robić z korzyścią dla zdrowia
Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić przetwory domowe z korzyścią dla zdrowia.

Źródło: UPWr.

Praktycznie każdy rodzaj owoców i warzyw można przetworzyć, robiąc z nich dżemy, konfitury, marynaty przeciery, sosy, mrożonki, soki, susze, kiszonki, wina czy nalewki. 

Jak podkreśla prof. Anna Sokół-Łętowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ważne jest, by upewnić się przed rozpoczęciem pracy, że surowce, z których robimy przetwory, są zdrowe i bez objawów zepsucia. Jeśli pojawi się pleśń na powierzchni, to znaczy, że jest ona w całym owocu lub warzywie. Warto pamiętać też o tym, by owoce były w pełni dojrzałości, o intensywnej barwie i smaku, a warzywa młode i delikatne – w starszych będzie więcej skrobi, włókien i większe gniazda nasienne.

– Jeśli chcemy zrobić sok, to najlepiej, żeby był wyciskany i krótko spasteryzowany. Nie warto robić soku w sokowniku, w którym przez dłuższy czas panuje wysoka temperatura, bo to przede wszystkim niszczy witaminę C i inne związki bioaktywne. W praktyce pozostają cukry, kwasy i pektyny oraz śladowe ilości innych składników – mówi prof. Sokół-Łętowska.

Przy robieniu jakichkolwiek przetworów warto też unikać natleniania rozdrobnionego surowca i nie wystawiać go na działanie tlenu, bo degraduje on wiele składników i pogarsza jakość produktu. Dlatego po rozdrobnieniu trzeba zabezpieczyć surowiec przed utlenianiem.

Aby zachować jasną barwę, pokrojone surowce, które mają tendencję do ciemnienia ze względu na zawartość aktywnych enzymów utleniających związki fenolowe do brązowych związków, dobrze jest zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub skropić sokiem z cytryny w przypadku owoców – kwas dezaktywuje enzym, lub też krótko zblanszować w przypadku warzyw, bo tu podobne działania ma  temperatura.

– Jeśli zaś utrwalamy owoce w wysokiej temperaturze, a więc pasteryzujemy, to należy szybko schłodzić opakowania z przetworami, by powstrzymać procesy degradacji witamin, barwników i związków prozdrowotnych. Z kolei przy robieniu soku pomidorowego należy jak najszybciej ogrzać surowiec – temperatura zniszczy enzym pektynolityczny, który rozkłada pektyny, a brak pektyn powoduje późniejsze rozwarstwienie soku – tłumaczy prof. Sokół-Łętowska.

Jeśli chodzi o dżemy, to należy gotować je krótko. Tylko tyle, żeby wysycić owoce cukrem. Konieczny jest też dodatek preparatów pektynowych dostępnych w handlu jako żelfix, dżemix, czy cukier żelujący. Jak podkreśla prof. Sokół-Łętowska najlepiej wybierać te, które wymagają najmniejszego dodatku, na opakowaniach oznaczone jako 3:1 – otrzymamy wówczas dżemy niskosłodzone, zawierające około 30% cukru.

Z kolei powidła, czyli długo gotowane przeciery ze śliwek węgierek, można robić zupełnie bez dodatku cukru, jeśli owoce są słodkie. Jeśli zaś zależy nam na ładniejszej barwie, można dodać cukru na samym końcu gotowania.

– Pamiętajmy, że do utrwalenia owoców przez pasteryzację nie jest potrzebny cukier. W temperaturze do 100 stopni pasteryzujemy przetwory kwaśne, czyli produkty z owoców, ale przy przetworach warzywnych, czyli niekwaśnych, konieczna jest sterylizacja, w około 120 stopniach, która jest niedostępna w warunkach domowych. Dlatego najlepiej je zakwasić na przykład przez dodanie przecieru z pomidorów – będzie bezpieczniej. Albo zrobić marynaty – mówi ekspertka, podsumowując, że jeśli chcemy dłużej cieszyć się sezonowymi owocami i warzywami, przy okazji zachowując wszystkie składniki i wartości odżywcze, najlepiej i najprościej jest je po prostu zamrozić.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Do kakaba 19.11.2022 12:29
I dobrze,że piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą.Bierz z nich przykład.

Do kakaba 17.11.2022 18:34
,,Piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą,żeby nie mieć nadwagi.'' I bardzo dobrze,bierz nich przykład

Kakab 10.11.2022 15:14
Piękna para Wiola i Tomek tylko zdrową żywność jedzą żeby być bez nadwagi

Rafkol 23.10.2022 16:25
Ładna Wiola z Tomkiem też potrafią zdrową żywnością przygotowac

Fig 23.10.2022 16:14
Piękna para Wiola i Tomek jedzą tylko fit,zdrowe jedzenie.Figura zawsze u nich super,to trzeba przyznać

cześ 23.10.2022 20:16
a tobie żal bo wyglądasz jak larwa? :D

Nieogarniety 19.11.2022 14:58
Zlekceważ te teksty. Przecież to pisze Kraczek wszystko

waldek z cargo 19.11.2022 16:46
Masz na to jakieś dowody?

do waldka z cargo 20.11.2022 15:16
Piękna para Wiola i Tomek jedzą tylko zdrową żywność i na to dowodów nie potrzeba.Przecież to widać po wyglądzie.Brak zbędnych kilogramów.

Nieogarniety 20.11.2022 20:52
Tylko Kraczek tak nienawidzi Burmistrza, że posunie się do napisania każdego idiotyzmu a najlepszym dowodem na to, jest twoje pytanie

Bubek 15.09.2022 21:02
Widzę pewna niekonsekwencję. W tytule naukowczyni a w tekście profesor a nie profesorka. Ciekawe czy jest też kierownicą samochodowa.

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: Oławianin z dziada i pradziadaTreść komentarza: Brawo PIS i BBS tak należy trzymać się razem by nie dopuścić do władzy zdrajców suwerennej Polski ludzi rudej wronyData dodania komentarza: 09.05.2024, 10:48Źródło komentarza: W Oławie bez zmian. Wciąż rządzą PiS i BBSAutor komentarza: SpecjalistaOdWszystkiegoTreść komentarza: A ja uważam, że to walka z wiatrakami i zupełnie nie ma sensu. Uważam, że większa edukacja i realna prewencja wśród młodzieży byłaby bardziej uzasadniona. A dorosłym pozwólmy decydować o sobie i swoim zdrowiu i życiu. Teraz stwarzamy polę do interesu i kasy dla dilerów i grup przestępczych (tak trochę jak prohibycja w USA).Data dodania komentarza: 09.05.2024, 10:12Źródło komentarza: Dwie osoby zatrzymane z narkotykamiAutor komentarza: pacjentTreść komentarza: popieram w 100%Data dodania komentarza: 09.05.2024, 10:10Źródło komentarza: Radni zaprzysiężeni, nowy burmistrz już rządziAutor komentarza: klientTreść komentarza: Już się nie wykaże bo chyba już zlikwidowali jej " budę ze szmatami " na targu .Data dodania komentarza: 09.05.2024, 09:30Źródło komentarza: Pierwsze słowa nowego starostyAutor komentarza: JelczaninTreść komentarza: By żyło się lepiej pseudo przedsiębiorcomData dodania komentarza: 09.05.2024, 09:13Źródło komentarza: Radni zaprzysiężeni, nowy burmistrz już rządziAutor komentarza: GośćTreść komentarza: Po czynach ich poznamy.Data dodania komentarza: 09.05.2024, 08:14Źródło komentarza: Radni zaprzysiężeni, nowy burmistrz już rządzi
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama