Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:24
Reklama BMM
Reklama

Rusza nowa akcja promocyjna Dolnego Śląska

Przed nami prawdziwa promocja ze smakiem: Samorząd Województwa Dolnośląskiego ogłasza start nowej akcji promującej region pod hasłem „Górna półka smaku”, łączącej dwa kluczowe filary dziedzictwa Dolnego Śląska: miejsca i smaki.
  • Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
tuolawa.pl
– To właśnie tutaj, na Dolnym Śląsku, przenikają się kultura i niesamowite historie, a atrakcje i lokalne produkty od wieków kształtują tożsamość regionu – mówi Michał Rado, wicemarszałek województwa dolnośląskiego.
Podziel się
Oceń

– To właśnie tutaj, na Dolnym Śląsku, przenikają się kultura i niesamowite historie, a atrakcje i lokalne produkty od wieków kształtują tożsamość regionu. Dolny Śląsk fascynuje malowniczymi krajobrazami, imponującymi zabytkami oraz różnorodnością kulturową. Teraz, dzięki akcji „Górna półka smaku”, odwiedzający i mieszkańcy będą mieli okazję jeszcze pełniej doświadczyć tego, co czyni ten region wyjątkowym: połączenia smaków i historii, tradycji i nowoczesności – mówi Michał Rado, wicemarszałek województwa dolnośląskiego. 

Kryminalna uczta

W kulinarno-fabularnej uczcie role główne zagrają produkty regionalnych rzemieślników i atrakcje turystyczne regionu, scenariusz stworzyć pomoże wybitny pisarz, filolog, autor kryminałów osadzonych we Wrocławiu Marek Krajewski, a emocje zgotuje kucharz młodego pokolenia i miłośnik lokalnej kuchni - Orson Hejnowicz. Każdy kęs to nowa historia…

Dolnośląska kuchnia pełna jest emocji. Obaj ambasadorowie z pasją promują dziedzictwo Dolnego Śląska, łącząc literaturę i kulinaria, by pokazać, jak głęboko zakorzenione są tradycje regionu w jego kulturze. Przed nami lokalizacje, które inspirują do tworzenia oraz smaki, które współczesnymi ścieżkami prowadzą do regionalnych korzeni.

- Dla mnie to była wspaniała podróż. Z pełną odpowiedzialnością mówię, że takiego programu jeszcze nie było. Myślę, że naprawdę warto go zobaczyć – zachęca Orson Hejnowicz. 

Apetyczne miejsca na wyciągnięcie… widelca

Lokalne produkty, takie jak sery, miody, wędliny, oleje czy ryby stają się wizytówką regionu i ważnym elementem budowania jego marki. Enoturystyka za sprawą rozwoju Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina zyskuje na znaczeniu. Na turystów czekają liczne agroturystyki oferujące lokalne pyszności, restauracje, w których jedzenie to prawdziwa sztuka i ekologiczne uprawy, dzięki którym mamy pewność, że lokalna żywność jest zdrowa.

- Pewnego jesiennego wieczoru, to było w zeszłym roku, spotkaliśmy się żeby wymyślić sposób jak wypromować produkty dolnośląskie – opowiada Marcin Kurek, producent. – Wspólnie doszliśmy do wniosku że powinien powstać serial łączący produkty, smaki, atrakcje i co najważniejsze ludzi, którzy to produkują – dodaje.

Kulinarny majstersztyk

Kampania obejmuje działania promocyjne w mediach społecznościowych, w trakcie targów i wydarzeń turystycznych oraz kulinarnych, a także współpracę z lokalnymi atrakcjami i producentami. „Górna półka smaku” ma na celu nie tylko zwiększenie rozpoznawalności Dolnego Śląska wśród podróżujących, ale także wsparcie lokalnych przedsiębiorców, których produkty i usługi przyczyniają się do rozwoju turystyki kulinarnej regionu.


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama