Pod koniec ubiegłego roku pisaliśmy o wygranej Krzysztofa Klimaszewskiego, który stanął na podium podczas gali rozdania nagród w siódmej edycji konkursu "Czas na rybę".
Wtedy się dopiero rozkręcał. - 17 czerwca 2025 po wcześniejszych eliminacjach wziął udział w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego i go... wygrał! Pochodzący z Oławy Krzysztof Klimaszewski obecnie jest szefem kuchni Brasserie Selgros Piaseczno. To doświadczony szef kuchni z ponad 20-letnią praktyką zdobywaną zarówno w Polsce, jak i za granicą. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, od lat związany z warszawską sceną kulinarną. Swoje umiejętności rozwijał w renomowanych restauracjach, takich jak Ale Wino, Bazar Kocha czy Talerzyki. Jego pasja do gotowania wykracza poza klasyczne granice gastronomii. Współpracował przy innowacyjnych projektach artystyczno-kulinarnych, m.in. z kolektywem Food Think Tank oraz Narodową Galerią Sztuki Zachęta, gdzie kuchnia stawała się formą ekspresji artystycznej. Krzysztof Klimaszewski fascynuje się zarówno tradycją kulinarną, jak i nowoczesnymi trendami. Jednym z jego znaków rozpoznawczych jest tworzenie autorskich smaków lodów – od subtelnych nut liści porzeczki po zaskakujące połączenia, jak karmelizowany boczek z syropem klonowym.
GRATULACJE!!!

- Na fot. wyżej moja konkursowa przystawka - mówi Krzysztof Klimaszewski. - Pączek z farszem z białych szparagów i majonezem z orzechów laskowych z dodatkiem wędzonej papryki. Pączek był wegański i bezglutenowy, a przygotowanie takiej formy na konkurs kulinarny to naprawdę spore wyzwanie. Tym bardziej cieszę się, że udało się go dopracować i… wygrać! Przed konkursem odbyłem 10 intensywnych treningów, każdy po ok. 10 godzin, nie licząc logistyki, organizacji, pogodzenia tego z pracą i życiem rodzinnym. Ale warto było - tym bardziej że jestem pierwszym zwycięzcą od 10 lat z poza Wielkopolski.







Napisz komentarz
Komentarze