Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 1 pęczek szparagów zielonych lub białych
- 1 cebula biała
- 1 pęczek cebuli dymki
- 150 ml śmietany 18% lub 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól ziołowa, sól, pieprz
Wykonanie
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 7 minut (będą się jeszcze piec).
Cebulę i białą część dymki pokroić w kostkę, zieloną część dymki - posiekać. Śmietankę wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Formę do tarty o średnicy 26 - 28 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować - koło powinno mieć średnicę o kilka centymetrów większą niż forma. Wyłożyć formę ciastem. Ciasto posypać posiekaną cebulką i ułożyć na niej szparagi. Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C. *** Czekamy na Twoje przepisy: [email protected]
Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze