- Do tej pory ich wysiłek nie był wystarczająco doceniany, najwyższy czas, aby to dostrzec - uzasadniał potrzebę starosta Marek Szponar i wnioskował o to, aby zmienić załącznik do stosownej uchwały z 65% kwoty bazowej do 75% (czyli podwyżka o ok. 340 zł miesięcznie). Przypomniał, że za ten czas poświęcony sprawom powiatu nieetatowi członkowie Zarządu mają potrącane dochody w swoich macierzystych zakładach pracy.
Z pisemnego uzasadnienia: - Nieetatowi członkowie Zarządu Powiatu pełnią istotną rolę w bieżącym kierowaniu sprawami powiatu. Regularnie uczestniczą w posiedzeniach zarządu, w komisjach i spotkaniach roboczych, a także aktywnie wspierają realizację zadań własnych powiatu. Nakład pracy oraz zakres odpowiedzialności członków Zarządu znacząco wykracza poza zwykłą aktywność radnych.
Nieco inny wniosek miała opozycja, a złożył go Mariusz Łuczkiewicz z PiS, który proponował podniesienie diety do 69% kwoty bazowej (czyli ok. 180 zł wyżej).
- Nie sposób odmówić racjonalności w uzasadnieniu starosty, ale gdy się mu bliżej przyjrzymy, uznamy, że poziom diety nieetatowego członka Zarządu zbliży się do diety przewodniczącego rady, a w mojej opinii jakaś gradacja czy hierarchia powinna być - mówił radny.
Jego wniosek jednak przepadł w głosowaniu. Za było jedynie 4 radnych, a przeciw 9.
W głosowaniu propozycji Zarządu za było 12 radnych, a 2 było przeciw. Ostatecznie więc diety nieetatowych członków Zarządu wzrosną o z 65 do 75% kwoty bazowej, czyli o ok. 340 zł.







Napisz komentarz
Komentarze