Do jej wypieku najlepiej użyć kilku rodzajów grzybów, zatem nie zapomnijmy o kurkach, podgrzybkach czy pieczarkach. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka
Składniki na ciasto:
- masło ekstra, 150 g
- mąka, 300 g
- żółtko, 2 szt.
- woda, 100 ml
- sól do smaku
Pozostałe składniki
- śmietanka 42% (może być od OSM Piątnica) 100 ml
- śmietana 18%
- cebula, 1 średnia sztuka
- masło, 1 łyżka
- podgrzybki (świeże lub mrożone), 250 g
- kurki, 250 g
- pieczarki świeże, 6 średnich sztuk
- mąka, 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st. C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym. Smacznego!
***
Czekamy na Twój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze