Składniki
Ciasto
- 1,5 opakowania margaryny
- 375 g cukru
- 600 g mąki
- 9 jajek
- 7,5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
- 500 g sparzonego maku trzykrotnie przemielonego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 buteleczki olejku migdałowego,
- około 1/2 szklanki ulubionych bakalii i orzechów
Przygotowanie
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę i ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak oraz bakalie, utrzeć dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę makową wyłożyć na ciasto, a następnie wylać drugą część ciasta. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, udekorować bakaliami według uznania. ***
Lubisz piec, gotować, wyślij nam swój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze