Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 23 maja 2025 10:37
Reklama Hipol
Reklama
Reklama Uniwersytet Wrocławski

Liczmy kalorie na co dzień, nie w Święta!

Tyle kalorii, ile pochłonie w święta statystyczny Polak, potrzebuje Michael Phelps, najbardziej utytułowany pływak świata, którego treningi to dziennie kilka godzin katorżniczego wysiłku!
Podziel się
Oceń

Dr Danuta Figurska – Ciura z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wylicza: przeciętny Polak zje w ciągu świątecznego dnia sześć-, a niektórzy nawet 10 tysięcy kilokalorii w postaci  bigosów, mięs, szynek z tłuszczykiem, tortów czekoladowych czy makowych. Zdrowy, dorosły człowiek o wadze ciała 60-70 kilogramów potrzebuje 2 tysięcy Kcal dziennie, kobiety trochę mniej, mężczyźni więcej.

Reklama

- Ale święta są dwa razy w roku! Liczmy i ograniczajmy kalorie na co dzień, a w święta dajmy spokój! – dr Figurska – Ciura jest zwolenniczką tradycyjnego menu na święta.  I na lepsze trawienie zamiast tabletek zaleca dodawanie do potraw dużej ilości ziół: –W polskiej kuchni lubimy majeranek, ale do wieprzowiny dorzućmy też czombru, tymianku, pieprzu i w ogóle – jeśli tylko lubimy – więcej ostrych przypraw. Metabolizm przyspieszą i poprawią też owoce jak grejfrut, warto sięgnąć też po nieco zapomniane warzywa: pasternak, topinambur.

Świąteczny przepis fit od MasterChefa

MasterChef Damian Kordas, student IV roku weterynarii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu,  lubi zioła w kuchni: - Zawsze gdy przygotowuję danie inspirowane kuchnią polską używam szczypiorku, koperku i natki pietruszki – mówi i dodaje: - Zioła to nie tylko dodatek do dań wytrawnych ale także mają cudowne zastosowanie w deserach - np. tymianek dodany do czekoladowego ganachu będzie idealny.

Damian Kordas w przerwie między zajęciami w klinikach na Weterynarii a nagrywaniem kolejnego odcinka programu dla TVN, przygotował dla nas przepis na odchudzony barszcz, do którego nie dodajemy cukru ani nie zagęszczamy mąką – jak twierdzi - jedna porcja ma tylko 150 kcal:

Krem buraczano - malinowy Damiana Kordasa

  • 1 kg buraków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g,
  • 3 ząbki czosnku – 15 g,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 100 g mrożonych malin,
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 200 g ricotty (kremowej)
  • wędzona sól

1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy je na oliwie razem z posiekanymi ząbkami czosnku.

2. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut.

3. Po tym czasie dodajemy majeranek i mrożone maliny i miksujemy na krem.

4. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Ricottę łączymy z wędzoną solą i kładziemy łyżką na wierzchu kremu.

Smacznego!

 


Napisz komentarz

Komentarze

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
Media.net, 8CUTQ396X, DIRECT
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER

 

<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1768557">

</div>

<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq");

</script>

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: YogiTreść komentarza: Z ustawki do Pałacu ?Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:24Źródło komentarza: Rożek: - Zastanawiam się, co zrobić w drugiej turzeAutor komentarza: ZenekTreść komentarza: Drzew nie wolno wycinać, ile było krzyku na wiosnę, że wycina się drzewa w mieście. Nawet Radni zaangażowali się w sprawę wycinek. Może jeszcze będą rosły.Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:23Źródło komentarza: Suche drzewa - gałęzie mogą spaść komuś na głowęAutor komentarza: JoannaTreść komentarza: Zastanówcie się w głębi ducha , między kim a kim wybieracie, co się może wydarzyć z Polską , jeżeli jeden z kandydatów ma taką a nie inną przeszłość ?Data dodania komentarza: 23.05.2025, 10:11Źródło komentarza: Rożek: - Zastanawiam się, co zrobić w drugiej turzeAutor komentarza: WyjeżdżamTreść komentarza: On się jeszcze zastanawia , na starcie kandydat ma zasługi , mieszkanie , ustawki kiboli , 20% za pożyczkę , niezły ten kandydat .Data dodania komentarza: 23.05.2025, 09:47Źródło komentarza: Rożek: - Zastanawiam się, co zrobić w drugiej turzeAutor komentarza: wyborcaTreść komentarza: Bogdan Sz. wróćData dodania komentarza: 23.05.2025, 09:32Źródło komentarza: List otawrty do burmistrza. Chodzi o farmę fotowoltaicznąAutor komentarza: DojnazmianaTreść komentarza: Ustawiacz walk kiboli , tego jeszcze w kandydacie na prezydenta nie było , hehe niech wybiorą , będą pracować za głodowe stawki w fabrykach ?Data dodania komentarza: 23.05.2025, 09:26Źródło komentarza: Rożek: - Zastanawiam się, co zrobić w drugiej turze
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama