Składniki Na farsz
- 2 kg płuca wieprzowe
- 2 cebule
- 1/2 kostki masła
- 5 ząbków czosnku - sól i pieprz
Na ciasto
- 1 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- mleko
- szczypta soli
Okrasa
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Płuca ugotować odcedzić, zmielić przez maszynkę. Na patelni rozpuścić pół kostki masła, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Zeszklić cebule i czosnek na złoty kolor, dodać zmielone płucka i dusić przez około 15 minut. Zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem, zostawić do wystygnięcia. Do 1 kg mąki dodać mleko ,olej i sól, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować, następnie wykrajać kółka i nadziewać farszem Do okraszenia pierogów przygotować cebulkę zeszkloną na maśle i doprawić.
Możesz wysłać nam swój przepis na [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze