Składniki
- masło ekstra, może być "Piątnica" - 2 łyżki
- ryż basmati 150 g
- filet z indyka 200 g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
- świeże kurki 150 g
- natka pietruszki - 1 mały pęczek
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3 - 4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie. Smacznego!
***
Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze