Kanapki a` la sushi są bardzo popularne w Japonii. Można je kupić prawie w każdym sklepie spożywczym jako jedno z wielu gotowych dań albo zrobić samodzielnie. Jest to bardzo łatwe nawet w polskich warunkach.
Przepis
- 2 płatki suszonych alg
- porcja ryżu
- porcja posiekanej w niteczki kapusty pekińskiej
- sos sojowy i chrzan wasabi do smaku
- kawałek surowego tuńczyka albo łososia
Zamiast tuńczyka lub łososia, może być też usmażony kawałek mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego albo filet z ulubionej ryby, a nawet ugotowane krewetki - to zależy z czym lubimy kanapki. Tutaj bardzo popularne są ryby i obsmażone w panierce mięso wieprzowe.
Przygotowanie
Na płatki z alg nakładamy ok. 0,5 cm ugotowanego ryżu posypujemy drobno skrojoną kapustą (powinna być poszatkowana w niteczki) i układamy na niej ulubione kawałki mięsa. Następnie przykrywamy warstwą ryżu, płatkiem alg i kroimy na małe trójkąciki. Ci, którzy lubią wasabi, mogą posmarować nim mięso (sos jest bardzo ostry, więc wystarczy odrobina). Chrzan można rozpuścić w sosie sojowym na talerzyku i zamoczyć w tym kanapkę przed ugryzieniem, tak jak się to robi przy jedzeniu sushi. Japończycy bardzo często zastępują mięso jajkiem, które wcześniej smażą jak omleta i kroją na kawałki. Też dobrze smakuje.
Kuchnia "Gazety Powiatowej"







Napisz komentarz
Komentarze