Proporcje produktów na 4 ziemniaki.
Składniki
- szynka 150 g
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- grubo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się dobrze się połączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180 stopni, ok. 20 minut). Podawać z ulubionym sosem, np.czosnkowym lub tatarskim. Smacznego!
***
Czekamy na Twój przepis: [email protected]







Napisz komentarz
Komentarze