Składniki
- 15 łyżek mąki - 15 łyżek cukru
- 15 łyżek masła lub margaryny
- 5 jajek
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- pół kilograma czereśni bez pestek
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem, na gładką masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz stopiony i wystudzony tłuszcz. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać białka do wyrobionej masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie używać miksera, żeby białka nie opadły). Masę wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć czereśnie, posypać cukrem. Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Wierzch posypać cukrem pudrem.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze