Tradycyjnie i zdrowo
Jest mężem Joanny i, podobnie jak ona, ukochał wieś oraz sielskie życie. Pieczeniem chleba zajął się 4 lata temu. - Pomysł zrodził się z tęsknoty za smakiem prawdziwego pieczywa - mówi. Po kilku próbach i zabiegach, krok po kroku, wspierając się wiadomościami z internetu, udało mu się odtworzyć przepis na domowy chleb, pieczony na drożdżach. Ale nie o to chodziło. Marzył o tradycyjnym chlebie, powstającym na zakwasie. Pomogło mu zwiedzanie bierkowickiego muzeum, gdzie jest skansen wsi opolskiej. Znają tam tradycyjną recepturę pieczenia chleba, którą chętnie podzielili się z młodym zapaleńcem. Tak Michał znalazł i stworzył własny przepis na zakwas, na którym dziś piecze swój wyjątkowy, zdrowy i pożywny chleb, bez spulchniaczy i sztucznych dodatków. - Nie od razu się udało - wspomina. - Pierwszy zakwas się zepsuł, a chleb początkowo mocno się kruszył, ale z czasem, metodą prób i błędów, powoli udało się stworzyć dobry przepis. Skład jest bardzo prosty: woda, mąka i odrobina soli. Proces przygotowania wypieku jest pracochłonny i wymaga czasu. Zwykle wieczorem, do odpowiedniej ilości wody i maki dodaje się zakwas.
Z tych składników - zwykle przez noc - tworzy się zaczyn. Dodaje się do niego mąkę, wodę, trochę soli i dokładnie wyrabia. Tak powstałe ciasto chlebowe zostawia się do wyrośnięcia, co może trwać nawet 12 godzin. Następnie dzieli się na kawałki, wkłada do foremek i nagrzanego piekarnika. Do ciasta można dodać ulubione ziarna, np. słonecznika. W ten sposób powstanie chleb słonecznikowy. Zdaniem pana Michała, przy odrobinie cierpliwości i zaparciu, każdy może upiec sobie taki tradycyjny chleb. Osoby, które wolą gotowy produkt, można go zamówić bezpośrednio u wytwórcy.
(WK)
Napisz komentarz
Komentarze