Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:05
Reklama BMM
Reklama

Paella – hiszpański klasyk

Paella, jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych hiszpańskich potraw, jest symbolem kulinarnym regionu Walencji. Znana na całym świecie za swoje bogate smaki i kolorowy wygląd, paella stanowi doskonałe połączenie ryżu, świeżych owoców morza, mięsa, a także różnorodnych warzyw i przypraw.
Podziel się
Oceń

Przepis na paellę

Paella to hiszpańska potrawa, która jest popularna na całym świecie. Choć istnieje wiele regionalnych wariantów tej potrawy, każdy z nich celebruje esencję hiszpańskiej kuchni. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczną paellę, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia.

Składniki:

  • 400g ryżu do paelli (np. typu bomba)
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200g krewetek (z pancerzami lub bez)
  • 200g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 200g małży lub innych mięczaków
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 duże pomidory, starte na tarce
  • 150g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 0,5g szafranu (lub kurkumy dla koloru)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Cytryna do podania

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie składników:

Na początek przygotuj wszystkie składniki, aby mieć je pod ręką. Ryż opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.

2. Podsmażanie mięsa i owoców morza:

Na dużej, płaskiej patelni (najlepiej w specjalnej patelni do paelli) rozgrzej oliwę z oliwek i zacznij od podsmażenia kawałków kurczaka, aż do zrumienienia. Następnie dodaj krewetki i inne owoce morza, smażąc je przez kilka minut. Kiedy będą gotowe, przełóż je na talerz.

3. Warzywa:

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste. Dodaj paprykę i groszek, smażąc jeszcze przez kilka minut. Następnie dodaj starte pomidory i gotuj, aż całość się zredukuje.

4. Dodanie ryżu i bulionu:

Do warzyw dodaj ryż, mieszając dokładnie, aby pokrył się oliwą i smakami z patelni. Rozprowadź ryż równomiernie po patelni, a następnie wlej gorący bulion. Dodaj szafran lub kurkumę dla koloru, dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Gotowanie:

Gotuj paellę na średnim ogniu, nie mieszając, aby ryż wchłonął bulion i smaki. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, ale nadal lekko al dente, umieść na wierzchu wcześniej usmażone mięso i owoce morza.

6. Ostatnie chwile gotowania i podawanie:

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj paellę pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Paella powinna być soczysta, ale nie zbyt mokra. Przed podaniem pozwól jej odpocząć przez kilka minut. Podawaj z ćwiartkami cytry.

(tekst sponsorowany)


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama