Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 09:05
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Paella – hiszpański klasyk

Paella, jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych hiszpańskich potraw, jest symbolem kulinarnym regionu Walencji. Znana na całym świecie za swoje bogate smaki i kolorowy wygląd, paella stanowi doskonałe połączenie ryżu, świeżych owoców morza, mięsa, a także różnorodnych warzyw i przypraw.

Przepis na paellę

Paella to hiszpańska potrawa, która jest popularna na całym świecie. Choć istnieje wiele regionalnych wariantów tej potrawy, każdy z nich celebruje esencję hiszpańskiej kuchni. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczną paellę, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia.

Składniki:

  • 400g ryżu do paelli (np. typu bomba)
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200g krewetek (z pancerzami lub bez)
  • 200g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 200g małży lub innych mięczaków
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 duże pomidory, starte na tarce
  • 150g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 0,5g szafranu (lub kurkumy dla koloru)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Cytryna do podania

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie składników:

Na początek przygotuj wszystkie składniki, aby mieć je pod ręką. Ryż opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.

2. Podsmażanie mięsa i owoców morza:

Na dużej, płaskiej patelni (najlepiej w specjalnej patelni do paelli) rozgrzej oliwę z oliwek i zacznij od podsmażenia kawałków kurczaka, aż do zrumienienia. Następnie dodaj krewetki i inne owoce morza, smażąc je przez kilka minut. Kiedy będą gotowe, przełóż je na talerz.

3. Warzywa:

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste. Dodaj paprykę i groszek, smażąc jeszcze przez kilka minut. Następnie dodaj starte pomidory i gotuj, aż całość się zredukuje.

4. Dodanie ryżu i bulionu:

Do warzyw dodaj ryż, mieszając dokładnie, aby pokrył się oliwą i smakami z patelni. Rozprowadź ryż równomiernie po patelni, a następnie wlej gorący bulion. Dodaj szafran lub kurkumę dla koloru, dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Gotowanie:

Gotuj paellę na średnim ogniu, nie mieszając, aby ryż wchłonął bulion i smaki. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, ale nadal lekko al dente, umieść na wierzchu wcześniej usmażone mięso i owoce morza.

6. Ostatnie chwile gotowania i podawanie:

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj paellę pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Paella powinna być soczysta, ale nie zbyt mokra. Przed podaniem pozwól jej odpocząć przez kilka minut. Podawaj z ćwiartkami cytry.

(tekst sponsorowany)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: PoTreść komentarza: Anna, żałosny kandydat. Wstyd!Data dodania komentarza: 27.04.2024, 08:10Źródło komentarza: Kto zostanie starostą? Kto będzie rządził powiatem?Autor komentarza: waga75Treść komentarza: Ta nawierzchnia przypomina dzisiejszą A4 .Tak wyglądała i tak się po niej jechało.Data dodania komentarza: 27.04.2024, 07:49Źródło komentarza: LIST: A to są moje oławskie MINUSYAutor komentarza: Dobre rządyTreść komentarza: ania przecież to widać, że to piszesz na Marka. Nie używałaś nigdy polskich liter w smsach, więc wiemy, że to ty. Ośmieszyłabyś się, jako starościna. Zdobywasz głosy dzięki rozdawaniu kawy, ale skompromitowałabyś stanowisko starosty. Poważnego stanowiska nigdy nie dostaniesz. Wszyscy wiedzą, że masz roczne wieczorowe liceum, prywatnymi studiami nikomu nie zaimponujesz, nauczyciele z liceum i technikum darliby łacha z ciebie. Musisz znać swoje miejsce. Większość ludzi Romana, tak jak Roman jest za Markiem, myślisz, że Roman nie widzi, że chciałabyś przejąć oławską Platformę po nim, gdy odejdzie. Nie jesteś w stanie napisać zdania bez słownika, przecież niejednokrotnie widziałem w biurze poselskim twoje pisma z błędami.Data dodania komentarza: 27.04.2024, 07:33Źródło komentarza: Kto zostanie starostą? Kto będzie rządził powiatem?Autor komentarza: stanisław aniołTreść komentarza: jedyny minus w tej oławie jest to że tomasz beton betonoza został znowu burmstrzemData dodania komentarza: 27.04.2024, 06:28Źródło komentarza: LIST: A to są moje oławskie MINUSYAutor komentarza: OławiakTreść komentarza: Wiesława Pohoriło (...)już wszędzie jest.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 23:51Źródło komentarza: POWIAT Pożegnanie z radnymi (GALERIA)Autor komentarza: ZzzTreść komentarza: Wiesława Pohoriło i Dominika Bator- Wróbel już wszędzie się pchają niedługo z lodówki wyskoczą.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 23:36Źródło komentarza: Kto zostanie starostą? Kto będzie rządził powiatem?
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama