Czym różni się miedź od stali?
Stal nierdzewna jest materiałem wyjątkowo trwałym i odpornym na korozję, dlatego stalowy destylator długo wytrzyma intensywną eksploatację, w dodatku będzie mało uciążliwy w konserwacji. Miedź nie jest tak twarda jak stal i łatwiej ją uszkodzić, do tego jest ona podatna na utlenianie, przez co wymaga dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych. Zaletą miedzi jest jednak to, że wchodzi w reakcje chemiczne z destylatem – oczyszcza go ze związków siarki, przez co alkohol ma przyjemniejszy, czystszy smak z często wyczuwalną owocową albo zbożową nutą (w zależności od surowca z jakiego wytwarzamy destylat).
Stal jest chemicznie neutralna, co nie do końca jest zaletą w procesie destylacji. Nie stanowi to większego problemu przy produkcji spirytusu rektyfikowanego, jednak w destylatach smakowych utrzymuje się niepożądany, metaliczny posmak psujący efekt końcowy. Z tego względu trunki smakowe produkowane na destylatorach smakowych muszą przejść dodatkową filtrację węglową, co wydłuża i komplikuje cały proces produkcji. Więcej o zastosowaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.
Czy destylator miedziany jest dużo droższy od stalowego?
Destylator półkowy albo pot-still wykonany z miedzi kosztuje nieco więcej niż ten sam model wykonany ze stali nierdzewnej. Na cenę wpływa nie tylko sam materiał, ale i wykonanie aparatury – miedź sprawia więcej kłopotów w obróbce - trudniej jest taki sprzęt naprawić bądź rozbudować samodzielnie. Koszt utrzymania też będzie niższy w przypadku stali – destylator stalowy wystarczy regularnie przepłukiwać wodą z detergentem i to wszystko, podczas gdy destylator miedziany trzeba czyścić częściej, usuwać z niego patynę i polerować zewnętrzną powierzchnię dla zachowania oryginalnego połysku.
Jednocześnie miedź ma doskonałą przewodność cieplną, dzięki czemu można skuteczniej kontrolować temperaturę. Produkując alkohol na miedzi zużywamy też mniej wody, więc ostateczne koszty eksploatacyjne mogą okazać się niższe właśnie przy destylatorach miedzianych. Jednak tym, co najmocniej przemawia na korzyść miedzi, są jej właściwości chemiczne, dlatego wysokiej jakości kolumny klasyczne, Aabratek albo półkowe to sprzęt miedziany, na którym powstają trunki o szlachetniejszym, głębszym smaku.





