Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 sierpnia 2025 07:22
Reklama
Reklama
Reklama https://www.mario-web.pl/?fbclid=IwY2xjawKmdmpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFoU1Vyd1F2VmVBTEJTZXZIAR4R7OQoIiStikie9PkVq_jed6ugpLqCXRABOmzOXsgh5-xjWxRaek2puL_0KA_aem_vRRkult5-xnxh4novgQbiw

Creme brulee od Basi

- Chciałabym wszystkim łasuchom zaproponować creme brulee z musem owocowym - mówi Barbara Kawalerska, autorka przepisu. - To prosty, wykwintny deser. Oryginalnie krem podaje się ze skorupką z karmelizowanego cukru, ale że rzadko trzymam się oryginalnych przepisów powstała wariacja z musem
Podziel się
Oceń

Składniki

Reklama

Krem:

  • 0,5 litra śmietanki 36%
  • 1/3 szklanki cukru (autorka przepisu używa brązowego, ale może być też biały)
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek

Mus owocowy:

  • 1 galaretka (Basia użyła wiśniowej, ale to kwestia smaku)
  • 1 słoik dżemu (w tym przypadku porzeczkowy, ale może być też inny)

Przygotowanie

Krem: Śmietankę gotować na małym ogniu wraz z cukrem i "wypatroszoną" laską wanilii (jak zostaje laska bez nasionek, to też ląduje w śmietance, zawsze to więcej aromatu). Czasem warto delikatnie zamieszać. Kiedy śmietanka zaczyna lekko wrzeć, wyłączyć gaz i zdjąć z palnika. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka jaj ubić mikserem na najniższych obrotach lub trzepaczką. Nie mogą być białe, bo to nie kogel mogel, mają być żółtą gładką masą. Wystudzoną śmietankę dodawać najpierw po łyżce do żółtek, wciąż mieszając na małych obrotach, następnie lać cienkim strumieniem. Kiedy już powstała jednolita, niespieniona i płynna, konsystencja uderzyć dnem naczynia o blat, żeby na pewno pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Masę wlewać do ceramicznych foremek przez sitko. Ułożyć foremki na blasze. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni C, bez termoobiegu. Wstawić blachę z foremkami do piekarnika (dolna połowa) i nalać gorącej wody do blachy (połowa wysokości foremek). Trzymać w piekarniku 50-60 minut. Krem powinien się ładnie ściąć. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.

Mus: Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wymieszać z dżemem za pomocą blendera lub malaksera. Powstanie spieniona konsystencja. Mus delikatnie wylewać na przestudzony krem. Kiedy całość już dobrze ostygnie, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

PS Jak już ugotuję śmietankę, to robię sobie kawę, w której ląduje wygotowana skórka po lasce wanilii. Kawa jest wtedy przepyszna. *** 

Na przepisy czekamy pod adresem: redakcja@gazeta.olawa.pl


Napisz komentarz

Komentarze

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
33across.com, 0013300001hSPhhAAG, DIRECT, bbea06d9c4d2853c
rubiconproject.com, 16414, RESELLER, 0bfd66d529a55807
yahoo.com, 57289, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
appnexus.com, 10239, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
pubmatic.com, 156423, RESELLER, 5d62403b186f2ace
triplelift.com, 12503, RESELLER, 6c33edb13117fd86
openx.com, 537120563, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
rubiconproject.com, 21642, RESELLER, 0bfd66d529a55807
indexexchange.com, 191973, RESELLER, 50b1c356f2c5c8fc
conversantmedia.com, 100141, DIRECT
contextweb.com, 561516, RESELLER, 89ff185a4c4e857c
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,DIRECT,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b
sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER
videoheroes.tv, 212716, RESELLER, 064bc410192443d8
sharethrough.com, YYFDsr3Y, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
appnexus.com, 12976, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
rubiconproject.com, 25060, RESELLER, 0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com, 170071695, RESELLER
Contextweb.com, 562794, RESELLER,89ff185a4c4e857c
amxrtb.com, 105199704, DIRECT
indexexchange.com, 191503, RESELLER, 50b1c356f2c5c8fc
openx.com, 559680764, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
rubiconproject.com, 23844, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2865, RESELLER
pubmatic.com, 161527, RESELLER
appnexus.com, 12290, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
sharethrough.com, a6a34444, RESELLER
google.com, pub-2441454515104767, DIRECT, f08c47fec0942fa0
rubiconproject.com, 23844, RESELLER
openx.com, 559680764, RESELLER
screencore.io, 292, DIRECT
selectmedia.asia, 95a80e565b1841f0d1c74468, RESELLER, e365c871a27c655d
adform.com, 2919, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
pubmatic.com, 157288, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 20598, RESELLER, 0bfd66d529a55807
freewheel.tv, 144633, RESELLER, 74e8e47458f74754
netpoint-media.de, np-7871, RESELLER
xandr.com, 3927, DIRECT, f5ab79cb980f11d1
mobupps.com, c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf33148, RESELLER

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama