Składniki
- 1/2 kilograma kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła, oliwa z oliwek
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- cytryna
- natka pietruszki
Wykonanie
Kurki trzeba dokładnie wypłukać. Nie jest to łatwe, bo są małe, a w zagłębieniach kryją się ziemia i ściółka. Najlepiej zalać je chłodną wodą w misce, kilkakrotnie wylewać wodę i dolewać nową. Kurki odstawić do wyschnięcia. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć lub posiekać. Podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dołożyć grzyby, w razie potrzeby trochę tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pietruszkę, sól, pieprz, a następnie wlać śmietankę. Gotować aż sos zgęstnieje, doprawić kilkoma kroplami cytryny.
***
Mamy nagrody książkowe! Ktoś był na grzybach, chce pochwalić się zbiorami? Czekamy na zdjęcie z opisem gdzie i kiedy. Przepis - mile widziany, wyślij na adres: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze