Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 300 g krewetek Black Tiger (świeże)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
- sól morska, pieprz,
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie
1. Makaron ryżowy ugotuj tak, jak na opakowaniu, i odstaw.
2. Krewetki obierz i osusz, dodaj do nich 2 łyżki oliwy, curry, imbir, sól morską, pieprz, papryczkę chili - posiekaną, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i marchew, smaż przez około 3 minut, dodaj krewetki z marynatą i smaż do miękkości przez około 2 minuty.
4. Na koniec dodaj ugotowany makaron ryżowy, wymieszaj wszystko i chwilę podsmaż.
5. Do tak przygotowanej potrawy dodaj świeżą posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
***
Wyślij nam swój przepis: [email protected]







Napisz komentarz
Komentarze